Dragi prijatelji, moram ovo da podelim sa vama. Pre par meseci kupio sam ovde na berzi polovnih satova svog crnog monstera...
...U više navrata pisao sam o tome kako sam jako zadovoljan njime i kako ne prestaje da me oduševljava. U početku sam testirao njegovu tačnost, što uostalom radimo svi kada kupimo sat. Od početnih -8 sekundi pa do pre sedam dana njegovo dnevno kašnjenje se ustalilo na nekih -12 sekundi dnevno. Prošle sedmice, prolazeći pored časovničarske radnje dobro nam poznatog novosadskog majstora g. Simovića, svratim unutra po prvi put i zateknem samo njegovog mladog radnika. Bio sam malo razočaran što majstor nije tu, ali kad već svratih kažem momku da ga stavi na uređaj za merenje tačnosti, (ne mogu sada da se setim imena tog uređaja). Dečko ga malo prodrma, stavi na mašinu i ona samo potvrdi kašnjenje od 12-estak sekundi. Još mi reče i da mu je frekventna amplituda nešto manja od standardne, ali da je ukupan rezultat u okviru predviđenom za mehanizam 7S26-b, i da ako baš hoću dođem iduće nedelje da ga majstor podesi još preciznije.
Sutradan uradim nešto za šta će mi puno vas reći da je glupo jer sat je pod garancijom još više od godinu i po dana...naime, sam sam ga otvorio, vrlo pažljivo, bilo je to nešto jače od mene u tom času, nešto poput radoznalosti deteta prema novoj igrački i želje da se vidi šta to ima unutra?! Par minuta sam zadivljeno posmatrao mehanizam, njegovo srce koje kuca i kretanje tega za navijanje u raznim položajima. Onda ugledam + 0 - deo sa kojim se podešava rad, stavim ga pod jaku lupu i vidim da je za nešto manje od milimetra u položaju minus ...lagano ga dodirnem jednom finom alatkom i za manje od pola milimetra pomerim prema plusu! Pažljivo zatvorim poklopac, vodeći računa da se dihtung ne pomakne, ostavim ga na ravno da mu se rad stabilizuje i nakon pola sata zapišem trenutno odstupanje od -3 sekunde u odnosu na atomski sat s kojim ga stalno upoređujem. Sledećih dana sam zapisivao vreme na svakih 6 i 12 sati, i sada, nakon sedam dana došao do zaprepašćujućeg podatka: noseći ga ceo dan na ruci on izgubi 3 sekunde dnevno, koje nadoknadi preko noći u vodoravnom položaju, i tako sada posle sedam dana on je praktično na nuli, odnosno na istih onih - 3 sekunde ubeležene na početku testa. Verovali ili ne, u ovom režimu nošenja po danu i ostavljanju po noći monster radi u sekundu, što znači savršeno tačno. Posmatraću ga i narednih dana da vidim kada će učiniti neko odstupanje koje se jednom mora desiti! Naravno, javiću vam kada se to dogodi.
Sve ovo je samo potvrda mnogih vaših mišljenja iznetih ovde na sajtu, da se radi o odličnom mehanizmu koji može da se nosi sa daleko skupljim od sebe!
Bookmarks sajtovi