Kad primeti da nešto petljam oko satova ili visim na forumu, moja gospođa prokomentariše "kradeš bogu dane". Ja samo dodam "i sate, minute, sekunde...". Od sada ću morati da se "uobročim", ko beba, po tom pitanju. Manje ali kvalitetnije, nadam se. Moja kolekcija, hmm, ima tu svašta. Neću da postavljam satove koje mislim da prodam, smatram da nisu deo zbirke. Samo "doživotne" primerke. Biće jedan po jedan, s vremena na vreme, kad se stigne. I oprostite na skromnijim makro snimcima, pod lošim osvetljenjem. Prvo Daleki istok, posle toga Evropa.
Seiko 7005 2000. Nije King, nije ni Grand ali liči na njih. Mlad starkelja, krštenica mu glasi na maj 1975. Za svoje godine, u solidnoj formi ali pun svakakvih tragova, naravno. Promer bez krunice, koja je ionako zanemarljiva, skoro 37mm. Za to vreme i taj tip sata, solidno. U odnosu na prečnik deluje da je tanak, s obzirom da je automatik, 10,5mm. Sve je čelik, konveksan plexi, bez onog izdignutog ruba, što ga čini savremenijim. Poklopac je klasika, na klik, nema navoja. Ključ sa dva položaja, za štelovanje datuma i vremena. Ne navija se, osim preko rotora. Cifer metalik, blago sedefast sa namernom patinom oko indeksa. Otmeno. Vrlo je čitljiv, čak i pod refleksijom. Nema luminaciju. Zbog maksimalne dimenzije brojčanika sat deluje veći nego što jeste, što mu je čist plus. Šta napisati o mehanizmu? Daleko od današnjih standarda, ali... Zajedno sa 61xx serijom, dokazana "mazga", izdržljiv i uporan do besvesti. Imam utisak da ni šrafštok ne bi mogao da ga zaustavi. Zato su ga valjda i pakovali u mali milion varijanti: Petice, dress modeli, razni dajveri... sve dok sa godinama razvoja nije iznedrio 7S26. To mu je mehaničko unuče. Rođen 1969. sa 17 rubina i frekvencijom od 21.600 bhp, eto, lepo radi i dan danas.
Bookmarks sajtovi