A tako znači. Moja greška. Mislio sam da govorimo o vojnim oznakama.
A tako znači. Moja greška. Mislio sam da govorimo o vojnim oznakama.
Sky, i ti si za mene Tito!!! Stvarno sam mislio na zaptivanje kucista ali neka, sada znamo kakve su oznake i sta znace!!! Hvala!
@zma - ne mogu da verujem kakvi satovi, otvorenih usta balavim nad tastaturom i uzivam u fotkama i pratecoj prici! Svaka cast .
Sto se tice potrage za delovima - i ja sam u slicnoj situaciji s mojim Pogue-om (s tim sto je akril kod mene OK, pa ga ne jurim). Ja sam u nedoumici sta raditi za delove - da li juriti jako retke originalne ili stavljati after market. Moja narukvica je originalna ali nije bas u sjajnom stanu a fali mi i jedan end-link. Sve u svemu - poceo sam da skupljam informacije gde se mogu naci i jedni i drugi tipovi komponenti pa cu ti dati ovde par linkova a sta nadjem jos - postavicu mozda u zasebnoj temi o reparaciji Seiko 6139 satova:
Ovde imas jako kvalitetnu aftermarket narukvicu sa punim end-linkovima. Deluje zaista kvalitetno.
Mozda je cak i isti prodavac (Jonathan Koch) a i ako nije - sve jedno je interesantan - nalazi se na eBay-u (prodaje kombonaciju NOS i AM delova).
Inace - staklo za 6319-6002 bi trebalo da ima oznaku 330W18GN, pa ga mozes traziti i po toj oznaci (330 znaci 33mm precnik) i imas ovde (cini se da je aftermarket).
Narukvica za 6139-6002 je bilo nekoliko. One sa H linkovima, gde su linkovi iste sirine kao i end-linkovi (kao na linku gore), nose oznaku Z002s - tzv. ravna Oyster. Moja, sa H linkovima i linkovima sirim od end-linkova (jos ne znam oznaku) - tzv. Oyster sa suzavanjem. Takodje se povremeno pojavljuje i Stelux President a nalazio sam i jednu neobicnu gde su vezni linkovi mali i u paru.
Evo o cemu pricam. Na prvoj slici levo je Tappered Oyster (kao moja), desno je Streight Oyster (Z002S) a na drugoj slici je Fishbone t.j. Stelux President:
(slike su preuzete sa thewatchsite foruma, gde postoji odlican tekst na ovu temu)
-------------------------------
OT:
@sky - moram samo jednu malu primedbu (najpre se odnosi na to da je i sam izvor mozda pogresio - ne verujem da su oznake za navigatore vec pre mislim da su za pilote-bombardere). Sturm je juris (i u nemackom) a Sturmanskie su jurisnici - piloti jurisnih aviona (bombardera za podrsku trupama na zemlji). Usput - prvi (i mozda najpoznatiji) jurisni bombarder je bio bas Sturmovik, IL-2.
No time to lose
LOL!!! Odvalio sam se od smeha! Od sada se Skaju iskljucivo obracam sa: Druze StariSky, i ti si za mene Tito!!!
@vladas: Odlicno sto si sve to postavio.(Boze zdravlje, zatrebace i meni ) Onaj casovnicar u Ruzveltovoj je rekao da je staklo za koje pretpostavlja da je za 6139-6002 - original Seiko. Ima i jos nekih stakala (za druge vintidz modele) koja je pravio neki lik odavde.
Poslednja ispravka: anbeast (24.1.2013. u 21:04)
I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.
vladas, ziv bio za ovu informaciju o pepsiju!!! sky je sve pravilno napisao, штурман na ruskom znaci, covek koji navodi, navigator, kopilot u avionu, na brodu, raketi...nije bas ruska rec ali imamo i mi cime da se dicimo, mislim na strane reci kod nas..sama rec i profesija su se pojavili u vreme Petra Velikog, reformatora ondasnje Rusije..
zma hvala što me odbrani , samo ću reći da ne ulazim u to ko je nosio satove ( mada u principu svodi se na pilote i navigatore, uostalom i samom pilotu navigacija ne sme biti strana) nego šta konkretna oznaka znači. Oznaka sa zma-ovog sata je za vojnog navigatora ( na prikazanoj fotografiji pod brojem 21. piše vojni navigator prve klase), a oznaka za vojnog pilota-letača prve klase je prikazana pod brojem 14., takođe na fotografiji. Da li su oznaku vojnog letača prve klase nosili piloti jurišnih aviona ili bombardera ili i jedni i drugi, ne znam. E sada moja je pretpostavka da se znak vojnog navigatora odnosi na navigatore bombardera, ne samo zbog nacrtane bombe, nego i zbog činjenice da bombarderi imaju daleko veći radijus leta ,od jurišnih aviona, samim tim i navigacija im je daleko složenija tako da je potreba za navigatorom značajna, posebno u vreme kada nije bilo gps i sličnih sistema.
Što se Tita tiče, zma je to prvo napisao Walteru i tada sam se baš dobro nasmejao.
Poslednja ispravka: skydrummer (25.1.2013. u 0:37)
Ehrmm...bombarderi (pogotovo strateski) imaju viseclane posade za razliku od jurisnika i lovaca koji imaju jednoclane (eventualno dvoclane), samim tim u bombarderu postoji posebna pozicija navigatora, a u lovcu je pilot - ''Jack of all Trades'' Sto ce reci da imam blagi osecaj da je tvoja pretpostavka tacnaE sada moja je pretpostavka da se znak vojnog navigatora odnosi na navigatore bombardera,
PS.Izvini zma za ovo sirenje teme
I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.
To je i bila moja poenta.
Jedno glupo pitanje: Koliko je водонепроницаемые Sturmana?! Imam ga a ne'am pojma taj podatak
^S obzirom da je pilotski sat, nije ni vazno
Salim se, trebalo bi da je 30m
Poslednja ispravka: RUS (25.1.2013. u 1:04)
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Bookmarks sajtovi