Neka ide tvoj drug, pošto je on i nosio sat na popravku, ali mislim da od toga neće biti ništa. Nadam se da ima bar račun, ali mi se čini da je iz više razloga to nemoguće. Ako se žališ tržišnoj inspekciji, oni nisu kompetentni da ocene originalnost, a ako im kažeš da si to saznao sa foruma, ima da popadaju od smeha. Kakav god bio dotični prevarant (eventualno glupak, ako je zaista mislio da je ovo original, u šta sumnjam), on je ipak časovničar, a niko ko ti je odgovarao na temi nema formalnu kompetenciju da oceni da li je sat replika ili ne. Osim toga, pošto zanatlije često naplaćuju popravke odokativnom metodom, drug je pristao na ugovorenu cenu, a ako nemaš na papiru da je u pitanju usluga popravke VC-a, onda je to njegova reč protiv tvoje. Časovničar može da negira da je potvrdio da je u pitanju dotična marka sata i da tvrdi da mu usluga košta toliko i to je cela priča. To bi bilo isto kao da ja stavim na oglas neki običan seiko od nekoliko hiljada dinara, napišem da je redak primerak, stavim cenu od 5.000€, i kupac bi mogao da se slika kada shvati da je u pitanju običan sat. Ukoliko bi moj seiko bio model koga je zaista retko kod nas naći, ja sam pokriven tekstom oglasa, a kupac bi mogao da se slika ukoliko mi plati 5.000€ za taj sat, jer kupovina podrazumeva da je dobrovoljno pristao da plati ovu sumu za sat sa oglasa.
Ne znam koliko košta popravka kopija, jer to ne gajim, ali ako je u pitanju prosečan i ne tako skup mehanički štoper (seiko, poljot i sl.), najjeftiniji servis (čišćenje i podmazivanje) bi bio 3-4.000 dinara, ukoliko imaš sreće.
Bookmarks sajtovi