Mido Multifort iz 1939. godine, ostavio mi ga je deda, kao uspomenu.
Sat je stajao nakon dedine smrti više godina bez ikakvih intervencija i održavanja, i onda je imao više nestručnih popravki, nakon čega je ostao da stoji u ormaru jedno 15-ak godina.
Odlučio sam da ga sredim da može da se nosi.
Odneo sam ga kod časovničara Bojovića u TC City Passage na Obilićevom vencu. On je konstatovao da je mehanizam sata u relativno dobrom stanju, ali da je estetski dosta oštećen, kao i da je čelično kućište sata dosta oštećeno, naročito kod štiftova za kaiš - otvori su bili dodatno prošireni i umesto štiftova, tu su stajale neke čelične šipkice, koje su ubačene ko zna kako i učvršćene tako. Fosfor se bio razlio sa brojeva tako da se nisu jasno videli, a na kazaljkama ga uopšte nije ni bilo kao ni farbe. Staklo je bilo naprslo a kućište sata je imalo neku prljavo sivu boju bez sjaja, jer 70 i više godina nije bilo na poliranju.
Sve u svemu, sat nije bio za nošenje, što zbog neuglednog izgleda, što zbog nemogućnosti postavljanja kaiša ili narukvice. A i nešto je lupkalo u satu kad se pomera. Nažalost, slike pre servisa nemam
Na kraju, sve je to sređeno, i sat izgleda sada kao na slikama. Sigurno je tu bilo još dosta intervencija koje mi časovničar nije spomenuo, a koje možda ne bih ni razumeo. Zadnja strana nije polirana zbog gravure, ili možda nešto malo. Sve u svemu, ja sam prezadovoljan
Naravno, sada ću morati da ga dobro čuvam. Nema više antishock, antiwater i antimagnetic svojstva, ali i dalje je moćan sat. Preživeo je drugi svetski rat, iako mi je deda bio u logoru.
Malo sam se raspisao, ali mislim da će se naći neko koga ovo interesuje.
Bookmarks sajtovi