Fotografija, en general, da, ali, da li je svaka fotografija umetnost? Recimo, fotografija nekog sata koja je fenomenalno kadrirana, sa sjajnom osvetljenošću i šta ti ja znam, da li je umetnost? Ja bih rekao da nije. Veština - jeste. Stojim na stanovištu da, ako imaš poruku, ideju, treba ti samo medijum da je preneses. Ako je naknadna obrada neophodna da bi se postigao željeni efekat tj. prenela poruka - onda je to umetnost. Možda sam konfuzan, ali da probam da napravim paralelu: Može neko biti vrhunski slikar- umetnik, a da ne zna da crta, dok neko može biti vrhunski crtač ali da ne bude umetnik. Možeš vladati kadrom, svetlom i čime god, ako ne znaš da odabereš motiv, ispričaš priču, ukažeš na problem ili preneses emocije - nema tu ni u od umetnosti.Iako fotografija jeste umetnost, obradu (osim one osnovne koja je već pomenuta) ne smatram umetnošću.
Da li HDR spada u osnovnu obradu? Kako god, prilično utiče na isticanje dramatičnosti i ako je esencijalno za poruku da se dramatičnost iskaže - PS obrada postaje par excellence, umetničko sredstvo.
Bookmarks sajtovi