Volio bih još nešto da podijelim sa vama.
Zamislite odnos dvije umjetnosti - slikarstvo i fotografija. Slikar ima samo četkicu, boje i platno i talenat i on rukama stvori djelo za koje je izdvojio dane i dane... Dok fotograf danas pored fotoaparata ima i kompjuter da uljepša i poboljša svoje djelo dok slikar to ne može mimo onoga što mu ruke i talenat omogućavaju. To je 1:0 za fotografa, jer ima računara za saveznika a slikar ne. Navikli smo na to da slikari većinom stvaraju slike koje se ne tiču stvarnosti, crtaju grčke bogove koje ne postoje, brodolome koje su vidjeli iz glave, nebitno kakve teme, ali u 60% posto slučajeva, dako ne i više, slikari su crtali uglavnom stvari koje nikad nisu ni vidjeli, Recimo Leonardo da Vinči i njegova Tajna Večera, on sigurno to nije posmatrao dok je crtao i da je izmislio prostor jer su dotični ljudi na slici bili već vjekovima mrtvi. To je samo jedan primjer. A čovjek je zato stvorio fotografiju da prikazuje stvarnost - ono što slikari nikad nisu mogli. I zato smatram da originalna fotografija jedino vrijedi, jer kao takva pokazuje ono za šta je namjenjena. Zamislite da slikate šolju pa foto obradite i pokažete nekom sliku u kaže da je šolja savršena. A ono da je vidi uživo, razročara se.
No da se ne ponavljam, želio bih da vam ukažem na jedan zanimljivi test pošto se i ja navukao na temu.
Smatram da, kad biste dovjeli dva fotografa, jednog običnog fotografa i onog najboljeg na svijetu koji se slikama slavnih ličnosti priroda proslavio, i sad da ovaj najbolji fotograf ne smije obraditi sliku, a ovaj obični smije. Jasno da kad ljudi pogledaju slike da će reć da je ova obrađena ljepša iako prethodno ne znaju za to. E to nije fer za ovoga profesionalca jer je on tu uvrijeđen i kao fotograf i kao umjetnik. Zato smatram kao što kolega prije reče - da je obrada fotografije - Vještina. Tu, po mom mišljenju nema umjetnosti, jer umjetnost predstavlja samo ono što čovjek sam stvori. Malo osoba će fotografisati savršen trenutak, ali će mnogo više običnu sliku u kompjuteru učiniti savršenom. Prosto, programima svak može manipulisati ko hoće da nauči i da se potrudi, neko će brže , neko sporije ali suština je da će to više ljudi moć nego napraviti pravu fotografiju.
Opet kažem da je ovo samo moje mišljenje bez namjere da vrijeđam.
Pozdrav
Bookmarks sajtovi