Sa E-bay. Tako je i cena bila, ako se dobro sećam 12 evra + 395 din carina i porez.
Sa E-bay. Tako je i cena bila, ako se dobro sećam 12 evra + 395 din carina i porez.
Omega rules !!!
Sbdc077
Sent from my G3221 using Tapatalk
Pozdrav zelenom nindži i čestitke na prinovi
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Čestitam Attila,
odličan Seiko.
Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Kolega Haifisch23 moram ovo da podelim jer je ovaj tvoj komentar zaintrigirao moj mozak koji je negde u nekom mračnom kutku memorisao jednu Slavu sa 32 kamena, bacio se na proučavanje vrlo brzo skapirao retkost, a i vrednost takvog sata i naravno došao do nje ....ni jedna fotografija ne može da dočara koliko je lep ovaj sat koji sem ogrebotinica na pleksiju skoro u savrsenom stanju ................. ko bi rekao da su Rusi ovakav sat proizveli pre pedesetak godina - nestvarno HVALA drže što si me naterao da ga pogledam ponovo
evo jedne fotke
Odličan i zaista lep sat!
Što se tiče broja umetnih rubina u mehanizmima, treba znati, da je maksimalan broj potrebnih 23, kod pojedinih automatskih kalibara maksimalno 27 (zavisi od strukture mehanizma). Rubini se postavljaju na pokretne delova mehanizma, gde dolazi do frikcije. Sve preko 27 je stvar marketinga i kićenja (lepše rečeno ukrašavanja). Baš je u vreme iz kojeg dolazi tvoja Slava bilo nekih modela sa nenormalnim brojem kamena. Jedan od takvih je bio Camy Sputnik sa 77 rubina, a Walthmanov model Autochron je bio rekorder sa čak 100 kamena. Gde li su ih samo stavili? Da su Evropske države uvele carinu na uvoz po broju kamena, do ovoga nikada ne bi došlo.
Mada i danas ima modela sa velikim brojem rubina. Čak i ja imam dva sata, gde su preteravali. Breitling Navitimer ima 47 rubina a Omega Planet Ocean Chronograph ima čak 54 iako je Co-Axial mehanizam, gde je trenje već samo po sebi dovedeno na minimum.
A Moonwatch još uvek ponosno nosi i neumorno radi sa samo 18 rubina. Ok, jeste da radi sa frekvencijom od 3 Hz, gde je trenje samo po sebi nešto manje ali to je model, koji ima samo jedan rubin više od "dozvoljenih" minimalnih 17 za hronograf. Mada, švajcarci us zaista stvarali čuda. Roskopf mehanizmi su radili preko 30 godina sa čak jednim rubinom, kao i mnogo cenjeniji Baumgartner kalibri. Jedan od boljih Baumgartner 866 se proizvodio u verzijama sa 1 ili 17 rubina. Ali i on je u svojoj osnovi spadao u Roskopf kalibre.
George Roskopf je pronalazač takozvanog Pin Pallet Escapementa, kod kojeg je umesto centralnog točka postavio bubanj iz kojeg se preko opruge (hairspringa) direktno pokreću kazaljke. To je bio revolucionaran pronalazak daleke 1860 godine i koji je omogogućio da siromašniji deo populacije dođe do jeftinog džepnog sata, više nego solidnog kvaliteta. Tada je prosečna cena satova iznosila preko 200 Franaka, a Roskopf satovi su se mogli kupiti za prosečnu cenu od 20 Franaka. To je toliko iritiralo neke dobavljače satnih delova, da su Roskopfu prekinuli dobavu za nekoliko decenija ali ipak nisu mogli, da spreče razvoj i u početku dvadesetog veka su ovi kalibri još više dobili na popularnosti, posebno kad je njegov naslednik Willie Freres, Roskopf mehanizam adaptirao za ručne satove.
Malo off topic, ali ponekad se je lepo podsetiti na velike stvari iz prošlosti.
Poslednja ispravka: Haifisch23 (7.3.2020. u 9:53)
Sorry na kasnom odgovoru,
sat je poručen 23 Januara.
Ne znam koliko ću ti pomoći sa odgovorom, pošto trenutno imam stalni boravak u Nemačkoj, tako da postoji sigurno razlika kada se sat šalje u Srbiju, ali ću svakako opisati kako je sve to proteklo.
U potvrdi koju sam dobio od Jomashop-a, je pisalo da će sat biti isporučen u roku do tri nedelje.
Najverovatnije, da ga nisu imali na lageru, iako je stajalo na njihovom sajtu da je sat na stanju.
Nakon dve nedelje sam poslao poruku sa pitanjem kada mogu da očekujem isporuku.
Odgovorili su mi da će sat za nekoliko dana biti poslat na adresu koju sam naveo.
Radi se o rođakinoj adresi u USA, gde je sat isporučen u roku od 5 dana.
Da mi je sat poslat ovde u Nemačku, na to bi se dodala carina i porez.
U Nemačkoj se satovi carine sa 4.5% i na to se dodaje 19% porez na promet, kada roba stiže iz USA.
Ako je roba iz EU, ne plaća se dodatno ništa od toga.
Za ostale države koje ne pripadaju EU nemam neko iskustvo, ali polazim od toga da nema neke velike razlike.
Ranije sam kupovao neke stvari preko neta iz USA, tako da ovde nema šanse da stigne roba, a da se ne obračuna carina i porez.
Dobra stvar je jedino što se za osnovicu uzima cena koja je na računu, a tako je bilo nekoliko puta kada sam poručivao nešto preko bare.
Kod kupovine u Jomashop-u postoji opcija da se odmah uplati iznos sa sve carinom i porezom, pa se u tom slučaju roba isporučuje u još kraćem roku, znači bez dodatnog zadržavanja na carini.
Iz iskustva dok sam živeo u Srbiji, dešavalo mi se više puta da dobijem pošiljku na adresu bez ikakvih doplata, kao što pomenuh, to ovde jednostavno nije slučaj.
Nadam se da će informacija biti od koristi, a ako neko ima konkretno iskustvo sa porudžbinom preko Jomashop-a i isporukom u Srbiju neka podeli iskustvo sa nama.
Poslednja ispravka: srdjanr (8.3.2020. u 18:59)
Bookmarks sajtovi