buba;
Uploaded with ImageShack.us
Staro vrijeme;
Planinar;
buba;
Staro vrijeme;
Planinar;
Poslednja ispravka: Dzoni (21.2.2011. u 20:03)
Dzoni, sve su dobre, a svaka cast za onaj panning - ko nije probao, ne zna koliko ume da bude tesko...
jole777 kaže:
@dzoni panning je sjajan, meni je uspeo nekoliko puta slucajno, kad god sam pokusavao bilo je lose
@shmizla odlican kadar, gde je fotografisano 'tlo' kao da mi je ambijent poznat
Presladak je! Pekinezer, jel tako?
Inace, odosmo sa tema satova u fotografske vode. Ovaj DOF je vrlo interesantan na predhodnoj fotografiji. Da objasnimo za druge, DOF je dubina fokusa. Koristi se da bi se istakao odredjeni deo na fotografiji, ili postigao neki drugi efekat. Evo i slikovitog primera:
Hvala, da pekinezer, ustvari neka podvrsta pekinezera-Tibetanski španijel.Bas sam je danas vozio na vakcinu.Inace ne voli doktore, pocne plakat i vrištat ko malo dijete....:sad:
A DOF treba vjezbati sa otvorom blende.Na dSLR aparatima podesavanjem otvora blende podesavate i kolika ce zamućenost pozadine biti!Sto je veci otvor blende(a ujedno to znači manji f stop broj-recimo f1.8) to ce prvi plan objekta biti cist i jasan, a pozadina vise zamućena!(kao na ovoj fotki mog pekinezera-njuška i oči su mu u fokusu, pozadina je muta-sto sam i htio).Obrnuto-ako smanjimo otvor blende(a povećamo f broj recimo na f 11 ili više;f 13, f 16, ili f22)to ce nam na fotografiji biti sve u fokusu,sve cisto i jasno!Medjutim, sa malim otvorom blende(f11)trebat ce nam i stativ,pogotovo nocu, inace nam fotke mogu biti mutne!
Na malim kompaktnim fotoaparatićima ako nemamo funkciju "M"nemamo izbora podesavanja otvora blende,on to sam regulise,a jedino mozemo se pomoci stavljanja fotoaparata u funkciju "Makro"gdje mozemo dobiti plići DOF slikajuci izbliza neke objekte(cvijece,insekte...)Opet da naglasim da kupovinom jednog dobrog malog aparatića Canon G10 dobivate i tu uslugu koristenja "M"(Manual)moda!
^ da, samo da dopunim - a to je ujedno, bar za mene, jedan od najjacih argumenata za kupovinu dslr-a - cak i ako na kompaktu postoji opcija manuelne kontrole, nemoguce je dobiti plitak DOF (zamucenu pozadinu) jer je senzor na kompaktu mali. Kao sto Dzoni rece, jedino u makro modu se moze delimicno kontrolisati dubina polja...
Inace, posto je vec naceta rasprava dslr vs. kompakt vs. prosumer - uvek sam ZA dslr, ako je neko vec pozeleo da ga kupi. Jednostavno, ako neko zeli da se iole ozbiljnije pozabavi fotografijom, mislim, ako zeli makar malo vise od "blic u glavu na zurci" pristupa, i ako moze da priusti dslr - neka ga i kupi! Jer, brzina fokusa, dinamicki opseg i kontrola DOF-a su, bar po mom misljenju, stvari koje vrede svaki ulozeni dinar, i teren na kome nijedan kompakt ili prosumer ne mogu da se mere sa dslr-om. Naravno, sve to ima svoju cenu, ne samo u broju raznobojnih novcanica, nego i u kg opreme koju cete vremenom vuci, ali - vredi!
@Shmizla - lep kadar i dobro zapazena interesantna tekstura tla!
@Dzoni - vec si nas navikao na super fotke!
jole777 kaže:
Bookmarks sajtovi