-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Zidni satovi
Prilog 104294Postavio bih novu temu, zidni satovi. Smatram da je potrebno započeti sa temom, iz jednostavnog razloga, zidni satovi to zaslužuju. Mogao bih ih sada navoditi, nebrojeno, no biću kratak i navesti samo jedan - najzastupljeniji, najrašireniji, odnosno najprisutniji sat, ili mehanička naprava za mjerenje vremena, odnosno vremenskog intervala manjeg od jednog dana. Vraćajući se kroz povjest, čovjek je takve potrebe imao pred otprilike pet hiljada godina, a možda i prije, te je počeo izrađivati "satove", sunčane, pješčane, vodene.
Mnogi za početak zidnog sata uzimaju, izum klatna, odnosno godinu 1657., iako su već sto pedeset godina prije konstruirani drveni zidni satovi sa jednom kazaljkom i više različith "zapreka"
Zamolio bih moderataore, da u čast zidnim satovima, a u korist članovima foruma, te njegovim posjetiteljima ne brišu nekoliko replika starih drvenih satova i gravitacijskih satova-pila. Isti satovi su veoma rijetki i basnoslovno skupi.Iz tog razloga ima ih vrlo malo i u muzejskim i u privatnim kolekcijama. Isti u svrhu prikazivanja koriste muzejske replike.
Svi satovi koje ću dogledno vrijeme prikazati su dio kolecije, i niti jedna fotografija nije odnikud skinuta.
Zidni satovi, kao u ostalom i svi drugi, sa nama su da nam pokazuju sate, minute a poneki i sekunde u periodu 12-24.
Moj prvi zidni sat Thomas Haller AG Schewenningen, oko 1880. sa zvonom dim. 85 x 36 x 14 cm
Prilog 104292 Prilog 104292Prilog 104293 Prilog 104295
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Re: Zidni satovi
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Zidni sat sa njemačkim verkom, sam početak 20. st., sklopljen u Zagrebu po nepoznatom uraru korišten diljem Europe i na našim prostorima, sa jednim utegom, navijanje na kurblu, osmodnevni. Sat je sporog "ganga", duge šetalice vrlo jednostavnog stroja, a izrazito precizan, čak i danas. Masovno korišten u poštanskim i željezničarskim uredima.
Prilog 104526 Prilog 104527Prilog 104528 Prilog 104528
zidni sat Held,Germany
Prilog 104534Prilog 104535Prilog 104534
-
Lepi satovi. Imam nekoliko zidnih satova koji cekaju bolje dane.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
But, Swiss zidni sat sa zvonom, čest sat u švicarskoj Prilog 104714 Prilog 104715Prilog 104716
-
7 Priloženi(h) fajl(ova)
Evo par satova iz moje skromne kolekcijePrilog 104754 nisam siguran ko je proizvodjac godiste pedesetih godina proslog veka.Prilog 104755 Jedan veci Alt deutsch Prilog 104756 zatim jedan manjiPrilog 104758jedna
secesija lose restauriranaPrilog 104759 jedan kaminac i Prilog 104760 sat rumunjske proizvodnje kopija engleskog
sata.
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 107962Prilog 107963
Pozdrav, ovaj sat je moja baka dobila kao nasledstvo i planira da ga ja nasledim. U mojoj kuci je preko 50 godina i potpuno je ispravan. Da li neko zna ikakav podatak,godinu proizvodnje, detalj...
-
Stari zidni satovi
Ja sam ljubitelj satarih zidnih satova imam lolekciju od deset različitih satova,raznog doba starosti.
Voleo bih da vidim slike satova drugih clanova.