Sve pocinje 1926g. kada Emile Cattin(na slici sa supru gom Julliete) osniva kompaniju Mortima u gradu Morteau u Francuskoj.
Do kraja 1930g.Mortima proizvodi preko 30000 satova godisnje i uposljava oko 90 radnika.Uspehom kompanije Cattin 1939g. kupuje lokalni hotel des Terrasses koga ce 1947 preurediti u radionicu za svoje satove sa sopstvenim mehanizmima.
Vodjen uspehom i rastom svoje kompanije 1950 Cattin pod okriljem kompanije otvara skolu casovnicarstva za invalide.Do 1960g. posao je cvetao tako da se godisnja proizvodnja popela na 2 miliona satova.Iste godine Mortima biva nagradjena oskarom za izvoz- L oscar de l exportation-od strane francuske vlade. 1963g. kompanija prevazilazi svoje proizvodne pogone te izgradjuju novu fabriku gde je 80 procenata proizvodnja in house.
Emile Cattin umire 1979g. i bez njega Mortima(kao i vecina francuskih i Swiss proizvodjaca) ne uspeva da se izbori sa kvarcnom revolucijom.Kompanija se borila do kraja 80tih da bi 1990 bila kupljena od strane KIPLE-a koji su kasnije zbog velikih problema sa LIP-om koga tu takodje otkupili i oni bankrotirali.Grad Morteau se oduzio Emile Cattinu tako sto je po njemu nazvao glavnu ulicu,pored takvih velikana kao sto su De Gol,Albert Kami,Luj Paster cija imena nose druge ulice u ovom gradu.
Evo i nekih modela ovog francuskog nazalost zaboravljenog brenda.
P.S. Posto mi se neki od modela mnogo svidjaju (kao sto sam rekao u jednom postu) ,javio sam rodbini,prijateljima,komsijama koji se nalaze u Francuskoj da mi pronadju neke Mortimine modele i podsetio da mi je rodjendan u avgustu (kada oni mahom dolaze) i da nema boljeg poklona od NARAVNO SATA.
Bookmarks sajtovi