Predlog za moderaciju: pošto je ova tema veoma zanimljiva i edukativna, bilo bi dobro spojiti postove u blog ili ih izdvojiti na neki drugi način.
CMW, uživanje je čitati tvoje tekstove.
Predlog za moderaciju: pošto je ova tema veoma zanimljiva i edukativna, bilo bi dobro spojiti postove u blog ili ih izdvojiti na neki drugi način.
CMW, uživanje je čitati tvoje tekstove.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
slazem se neso CMW stvarno pise izuzetne tekstove
Dobar dan!
Na temu časovnika ABP, evo i nekoliko fotografija izvornog mehanizma iz vremena drugog svetskog rata.
Na drugoj fotografiji se jasno vidi da je časovnik namenjen za motorno vozilo, po 24V naponu za grejač, a na petoj fotografiji je vidno da je mehanizam časovnika proizveden u prvom kvartalu 1941. godine.
Inače, počev sredinom pedesetih godina, Čelabinski zavod je proizvodio "гражданские" časovnike dostupne javnosti za kupiti.
ABP-M su ugrađivali i u modernije tenkove kako je vidljivo na fotografijama T72, niže.
CMW
Dobro veče!
Priča o ruskim časovnicima za vazduhoplove -Авиационный Часы- izgleda da počinje negde od Jaeger LeCoultre Chronoflite iz 1930. godine. prikazan na fotografijama niže.
Prvi iz ruske serije časovnika za vazduhoplove, iz Čelabinskog zavoda, je bio АЧХ - Авиационный Часы Хронофляйт, pokazan na fotografijama niže.
Zatim je sledio niz časovnika izvedenih iz АЧХ, 60 ЧП, 122 ЧС, 123 ЧС, 124 ЧС, АЧС-1, АЧС1М, АЧС-1МН.
CMW
Dobro veče!
Za večeras jedan časovnik koji se koristio na podmornicama ВМФ СССР, kalibar 5-2ЧП, proizvod zavoda iz Čistopola, u Tatarstanu, inače poznat kao Восток.
Na kraju kinematički dijagram časovnika i dodatna fotografija platforme "Приставной балансовый анкерный ход " Х - 3 sa 13 rubina koji obezbeđuje visok nivo preciznosti časovnika.
Wostok X-3.pdf
CMW
Dobro veče!
Ranije smo pominjali mehanizam ТИП-1 koji je nastao od Dueber-Hampden časovnika. Sada govorimo o istom mehanizmu izrađivanom u Čelabinskom zavodu za vojne potrebe, za vazduhoplove i motorna vozila različitih namena, časovnik sa dezignacijom АЧО.
Usput i nekoliko stranica iz priručnika za održavanje vojnih časovnika tipa АЧО. Kao što se vidi na fotografijama i iz priručnika, zavisno od potreba, bilo je varijanti sa sekundarom na dvanaest i na devet časova.
CMW
CUBUS ORIENT CASIO ROMANSON SEIKO PULSAR LORUS
MEEX KENNETH COLE MAREA POLICE
Dobar dan!
Možda se "Mahle" odnosi na proizvođača kućišta ili naručioca. Na brzinu sam pregledao Flume, Engelkemper, Ronda i Lohner kataloge bez traga a nemam sećanja da sam se ikada susreo sa tim imenom.
Za identifikaciju bi pomoglo imati foto gornje ploče sa njenim prečnikom. Moguće je da je mehanizam proizvod nekog većeg nemačkog proizvođača časovnika, sumnjam da je švajcarski proizvod oni bi se sigurno negde potpisali.
Vrlo je lako moguće da je sa nekog civilnog motornog vozila, nema uobičajenih oznaka Wehrmacht ni Luftwaffe.
Web pretraživač daje informaciju o kompaniji po imenu Mahle koja proizvodi opremu za motorna vozila, http://www.mahle-aftermarket.com
CMW
Poslednja ispravka: CMW (5.7.2012. u 11:16)
to je otprilike kaj sam i ja uspio saznati.Poslaću email Mahle pa ću vidjeti ima lo kakve pomoći od njih. U svakom slučaju hvala na odgovoru. BDW ćime se profesionalno bavite i ako može opis/ u nekom drugom topic-u/ na koji način radite"rubin"ležajeve to do sada nisam nikad radio ,znam kak se to na veliko radi ali pojedinačno ne
lp
CUBUS ORIENT CASIO ROMANSON SEIKO PULSAR LORUS
MEEX KENNETH COLE MAREA POLICE
Управо сам чуо да је у СФРЈ постојао ронилачки ручни часовник за војну употребу којег је производила фирма "Ђуро Ђаковић". Зна ли ико и шта о томе?
Единый, могучий Советский Союз!
Bookmarks sajtovi