Svaka cast na tekstu!
Sad cu malo bezobrazno da kazem (sta cu kad si nas navikao ) - hocemo jos!
Svaka cast na tekstu!
Sad cu malo bezobrazno da kazem (sta cu kad si nas navikao ) - hocemo jos!
No time to lose
Hvala svima !
Svaka cast, sve pohvale!
Mali doprinos temi, nadam se da je nekvarim. Svaki od njih je besprekorno radio i nakon nekih 70 godina. Interesantna stvar da je kod Janghansa unutar kucista sata rucno ispisano ime i kancelarija oficira (zaboravio sam ime) tada smo predpostavljali da se kralo i medju Nemackim oficirima i podoficirima pa su morali svojerucno da podpisuju svoja vlasnistva!
Jos jedna odlicna stvar je da su Nemci bili jako prakticni, ovo su sve satovi koji su bili merioci vremena pilota u avionima samim tim bili su jako znacajni i na stolovima unutar stabnih kancelarija!
VDO 8 tage, Junghans 8 tage, sa pravom maketom Messerschmitt aviona, Kienzle 8 tage, vojne rucne Eterna i Eberhart.
VDO, sat iz oficirskog Mercedes vozila
Jos jednom ti cestitam Sky, odlicno uradjen tekst!
@sky da li mozda imas podatak ko je proizveo najvise vojnih satova u tom periodu?
@angel lepi stoni satovi posebno ovaj koji u futroli. A budi siguran da se unutar nemacke vojske nije kralo, ali su oficiri voleli da potpisuju svoje licne stvari, a i zbog inventarnog stanja su upisivani podaci o kancelariji i datumu popisa. Pa tako ovi podaci danas istoricarima omogucavaju laksu rekonstrukciju mnogih dogadjaja iz tog perioda.
Svaka cast za tekst Sky ovo je prava stvar !!!
Evo da delimično odgovorim na tvoje pitanje. Ovo je detaljan prikaz ratne produkcije Hamiltona. Moje mišljenje je da kada su američki proizvođači u pitanju onda je najverovatnije najveći proizvođač Hamilton.
Kada su u pitanju švajcarci to već ne bih mogao sa sigurnošću da kažem.Bilo ih je mnogo, mnogi danas ne postoje, oni koje postoje verovatno bi želeli da umanje svoju ulogu o opremanju nemačkih oružanih snaga a opet sa druge strane da povećaju svoj doprinos pobedi saveznika. Kada su u pitanju nemački proizvođači, u ratu neke fabrike su sravnjene samim tim i dokumentacija, neke su "prenete na istok" , pred kraj rata je vladala totalna dezorganizacija po pitanju obeležavanja satova, propratne dokumentacije u tim trenutcima za Nemce je bilo mnogo važnijih stvari od satova itd. Mnogi satovi nisu imali nikakve oznake, posle rata mnogi su sa namerom uništeni (ne mislim samo na nemačke satove) saznati približno tačan broj je po mom mišljenju apsolutno ne moguće. Da ne spominjem sada i zabunu koju unose civilni satovi.
Hamilton:
27014 987A 17 1942-1945 110,336 Kopnena vojska
27016 987A 17 1942-1945 3,000 Ruska vlada
39038 987S 17 1940-1945 2,000 RCAF Kanadsko kraljevsko vazduhoplovstvo
39054 987S 17 1940-1945 22,410 Mornarica
39054 987S 17 1940-1945 15,888 Marinci
39102 2987 18 1943-1945 12,000 Mornarica
39102 2987 18 1943-1945 2,926 Marinci
Ukupno 168,560
Malo je nepregledna tabela pa da pojasnim:
1.kolona - serijski broj (bar mislim da je to u pitanju)
2.kolona - oznaka mehanizma
3.kolona - broj rubina
4.kolona - period proizvodnje
5.kolona - broj proizvedenih komada
6.kolana - za koga je proizvođeno
Poslednja ispravka: skydrummer (6.12.2011. u 0:33)
Hvala na tekstu i fotografijama. Čisto usput, da li si se bavio Italijanima i Japancima?
Sinn
Seiko
"...i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare" Štulić
Iskreno, hteo sam nešto da napišem o Rusima i Japancima, zato sam u predgovoru napisao da mnogo toga nije rečeno ali i ovako je bilo dosta posla.
Cestitke za sve sto sam do sada procitao. Odlican tekst kao i dodatne informacije. Ovi podaci za Hamilton su sjajni, srecom oni nisu imali razloga da bilo sta kriju. Cestitke jos jednom, nadam se da ces nastaviti sa Japancima i Rusima, oni su itekako zanimljivi.
B r a v o ! ! ! ! ! ! !
Bookmarks sajtovi