Pa uporedjujemo Rolex i Omegu, logicno je da pricamo o METAS- u, 904l i sl. a ne o antimateriji.
Pa uporedjujemo Rolex i Omegu, logicno je da pricamo o METAS- u, 904l i sl. a ne o antimateriji.
Antimateriju su proizveli u laboratoriji još početkom 80-ih godina samo da napomenem, a moja fizička aktivnost je super, s obzirom da se ova tema odužila, a ja je pratim i grickam slane zezancije.
Omega rules !!!
Kolega, mislim da debelo masite poentu. Sami ste rekli da je 21-i vek i u skladu sa tim je normalno da ce se za izradu preciznih mehanickih komponenti koristiti najsavremenije masine, tehnologije i materijali. Dok su kod nekadasnjih meraca vremena vrhunske horoloske primerke od konkurencije odvajali umece proizvodjaca i veste majstorske ruke, danas vrhunske primerke izdvajaju jedinstvena tehnicka i tehnoloska resenja i kvalitet izrade. Ostavimo marketing, liste cekanja i berzanska mesetarenja na stranu, to nije poenta. Poenta je da high end mehanicki satovi danas jesu uistinu i umetnicka dela. Zasto to kazem, zato sto iza svakog novog dostignuca stoje sati, dani i godine razvoja i truda i zelje da se ideja sprovede u delo. Zato sto su u proces nastanka ukljuceni inzenjeri, dizajneri, tehnicari ciji cilj je da stvore nesto sto ce biti pouzdano, lepo i korisno. Nebitno da li se ceka na taj sat 7 dana ili 7 godina, nebitno da li ga nosi Pera, mika, Zika ili Aca Lukas.
Drugo, treba definisati sta je to sat. Po meni, smartwatch nije sat. To je gadget. Kao sto je Gameboy ili Tetris. Zna se sta je sat i cemu sluzi - da pokazuje vreme. Isti taj sat treba da govori nesto o onom ko ga nosi. Mene neko kad vidi sa satom na ruci, zna da sam posao na posao ili do grada da se vidim sa prijateljima, moze da nasluti moja interesovanja, a kada me vidi sa gumenom trakom oko ruke, zna da sam posao u teretanu.
p.s. Da li mozemo videti taj Vacheron cal 1003?
pozdrav i svako dobro.
Mali Tigrilo,
Iako baš nemam običaj, da se upuštam u rasprave sa trolovima, ovaj put će napraviti izuzetak. Nemoj me pogrešno shvatiti, nemam ništa protiv trolova. Bar onih pravih, jer za takvo nešto je potrebno ogromno znanjea i prepuna torba samouverenog stava. Ti imaš samo ovo drugo ali pošto si toliko smešan, da čak i na momente uspevaš, da budeš zabavan, pa se iskreno nadam, da nećeš biti ponovo banovan. Kada se to desilo zadnji put, sećam se, da sam se javno usprotivio.
Prvo, da se zahvalim, što si obratio pažnju na moju kolekciju. Mrzi me, da sada tražim po stranicama one moje teme ali se sećam, da si i tada, naravno pod drugim nickom, pisao, da ti je od svih satova pažnju privukao samo Citizen Bullhead i da si napomenuo, da imaš nekoliko Ohhhh i Ahhhhh, modela, od kojih si na kraju pokazao samo Sieko kvarčni hronograf sa 7xxx mehanizmom ile nešto slično, tako da nema potrebe, da se ponavljaš i u ovoj temi u kojoj je reč o Omegi i Rolexu.
Da, što se tiče kućišta tog Bullheada, za koje sam naveo, da je iz čelika. Da, to je istina. Pravljeno je u stilu najveće većine tadašnjih satova - čelika sa dodatkom, koji rezultira u ono što napominješ. Ali još uvek prevlađuje čelik. Što se tiče Pogue-a, sa kojim me prozivaš. Sećam se, da sam napisao, da će ići na proveru i ako se nađe bilo šta sumljivo, ići će van iz kolekcije. Kada sam kolekciju pre nekoliko meseci predstavljao drugi put, tamo više nema Pogue-a. Ali, kao što vidim, opet si bio površan, pa nisi baš tačno pročitao vrlo jasno napisane misli, gde sam naveo zašto sam prodao preko 90 % kolekcije, kako se završio moj izlet u vintage scenu i zašto sam se vratio na sadašnje stanje. Nikada me nije blilo sramota, da priznam svoje nedostatke, pa sam tako javno napisao, da sam prilično nevešt u prepoznavanju tih sitnih detalja i da nemam tog praktičnog znanja, koje je potrebno, da te uveri, da odvojiš više novaca za 50 godina star i autentičan Navitimer nego, što je to potrebno za novog.
Kažeš, da sam znanje stekao iz pdf-a. Da, bilo je i toga. Prilično. Čak cele planine različith pdf-a. Ne znam, zašto bi to bilo nešto loše. Vodila me ljubav prema horologiji, uz te pdf sam pročitao skoro sveg dstižno književno gradivo u engleskom i nemačkom jezku, prelistao nekoliko stotina kataloga proizvođača, bio i uvek sam redovit gost na zvaničnim sajtovima mnogih od njih ali imao sam i tu sreću, da me nije bilo nikada sramota, da pitam, pa sam upoznao i nekoliko aktivnih učesnika švajcarske industrije, kao i nekoliko vrhunskih kolekcionara.
Šteta, što nisi bar najmanji delić od navedenog pročitao, jer onda ne bi sebe blamirao sprdnjama, koje se odnose na Co-Axial. Ok, možda si ti reinkarnacija A.L. Bregueta, pa možeš sebi priuštiti taj luksuz, da ovako javno staneš nasuprot stručnoj javnosti i napišeš, da je Co-Axial marketinški potez, kojima se obmanjuju naivni kupcci, da su Superlative Chronometre i Metas obično foliranje i slično. Ali, pošto sam prilično solidno upoznat sa delom A.L Bregueta, miran sam, je rznam, da se takav genije ne bi nikada u(s)pustio na taj nivo.
Ja još uvek sebe smatram ljubiteljem i velikim poštovaocem satova. Po prirodi sam analitičan tip čoveka, kada se upustim u materiju onda želim, da prodrem u nju do kraja. To mi je nekad bila i profesija. Nije bila vezana na satove, već na rock muziku, gde je takođe bilo potrebno sve sagledati iz svih mogućih uglova, da bi se dobio što jasniji rezultat. Već sam javno napisao, da sam možda samo na 10 % od onoga, što bih želeo da znam. Toliko poštujem proizvođače i njihove proizvode, da smatram, da mogu sebi ponekad, da dozvolim da napišem nešto dobro ili nešto slabo. Posebno, ako se to odnosi na originalnost aktera ili na politiku nekog od njih, kod koje je očigledno vidljiva pozadina. Ali baš iz tog poštovanja,ne bih nikada sebi dopustio, da javno pljujem po njima i usuđujem ih na način, kojim se ti poslužuješ. Posebno, zato što u životu nisam uradio ni 0,001 % od onoga, što je uradio Louis Brandt, Hans Wilsdorf ili George Daniels. Ne uzimam sebi to pravo, iako sam za njiihova dela dao ogromno novca, koji mi nije pao sa neba. Pa me zanima, šta si ti to u životu odnosno u horologiji uradio, da sebi uzimaš to pravo, da tako kritkuješ, osuđuješ i pljuješ? Istinski stručnjak ili samo trolovski šarlatan? Sudeći po do sada napisanom, sve me ovo podseća na onaj klasičan vic, kada Mujo uverava Hasu, da se plaši, da je u stvari gej a Haso, ga uverava, da greši i predočava mu stvarnu sliku.
Naravno ako grešim i ako javno predstaviš svoj stručni doprinos horologiji, onda ti se već sada javno izvinjavam. Do tada, milsim, da si pogrešio forum. Ovo je forum ljubltelja satova a ne hejtera. Nemam ništa protiv, što ti sebe vidiš kao ispunjenog horološkog znalca 21. veka i da će satovi, koji računaju nivo vitamina u telu zameniti klasiku potput Omege i Rolexa. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali, čudi me, da nam ne predstaviš bar jedong od tih satova ili možda čekaš na onaj, koji računa potrebnu dozu lekova u telu. Tu ne pomažu satovi, već samo savet lekara.
Haifisch, nećemo da se vređamo, dolazim ja tamo povremeno gde si ti i planiram i neko viđenje i diskusiju na visokom nivou sa već formiranih jakim kružokom ozbiljnih horologa iz tvoje okoline već neko vreme
zna mene dosta ljudi odavde, nema potrebe da se bilo šta dokazuje i pokazuje, sujeta mi nije bliska
moje javljanje je namera da skrenem pažnju ljudima koji teško novac zarade da ga ne bacaju jer je rastući trend cena veoma ograničen, pogotovo kod novih satova i klopka u koju ljudi mogu lako da zapadnu gajeći pogrešna očekivanja po pitanju vrednosti, vintage kultura ima budućnost ali predviđam i njoj veoma ograničen rast, možda čak i pad štaviše
ko mi veruje neka veruje, ko smatra da je realno plaćati više od jedne mesečne zarade za sat nižeg ranga neka ga plaća slobodno, ko misli da vredi 7 godina štedeti za rolex neka štedi dok je na toj listi taman će da sakupi za to vreme, ko sve shvata lično i pada u vatru jer ima omegu pa se pronalazi u ovome lično šta da mu radim
eto tako...
Joj, šta mi radite ljudi?!?!?! Sve sam pojeo i sad sam morao do radnje da kupim slane ribice da mogu da ispratim ovu diskusiju. Ako nastavite ovako poješću brdo grickalica, pa ću se onda ugojiti, što znači da će mi i obim zgloba porasti, pa ću morati da kupim nov sat.
Lista čekanja za ovaj sat je 18 godina.
Poslednja ispravka: don Alberto (22.12.2020. u 19:43)
Omega rules !!!
Ja zaista gotovo uvek posmatram stvari iz ekonomskog ugla i iz ugla stanja u praksi, i shodno tome ne mogu a da se ne slozim sa tobom da su odredjne stvari precenjene i ja jesam za to da ne budem "ovca".
Medjutim, nacin na koji ti poredis Rolex i Omegu i kako ih tako olako pretvaras u "slabo" poredeci tehnologije pametnih i kvarcnih dostignuca sa njima je malo cudno za moje shvatanje. Onda mozemo i te satove koji mere sta vec u krvi da proglasimo za precenjeno smece posto ima Kineza koji isto to rade za 30-80 eura... (prilicno sam siguran da se u svemu mogu naci pandani u Kini koji se mogu iskoristiti za svaki argument o precenjenosti i kritike iste.)
Mislim da se u raspravama giganata poput ovih (a i kod mnogih drugih) niposto ne sme poci za olakim zakljucima vec samo istaci sta je pozitivno kod jednog a sta kod drugog, kao i suprotno od pozitivnog, i ostaviti ljude da srcem odlucuju. Kao i za svasta u zivotu, da ne kazem sve, svaka iskljucivost je pogubna. Sto vise uglova, to bolje, a sigurno je da ce neki da dominira.
Pa ja prvi nisam kupio Tag Heuer iako sam u nekim momentima imao takve misli, vec sam mu zamerio fashionline etu i ronde koje se mogu kupiti kod Roamera za 10x manje novca. Vodio sam se ekonomskim faktorom i nije mi presudilo sta je pokojni Jack doprineo horologiji.. Tako sam se recimo i srcem vodio kada sam skoro uzeo kornjacu od Seika (brend koji ima posebno mesto u mom srcu) ali koji je pak zafuserio sa celom serijom po pitanju osecaja i zavrtaja krunice. Njemu sam oprostio. Znaci ima i taj srce faktor. A zamisli, Seiko je sebi dopustio takav fuseraj kao jedan od kraljeva "ulozeno-dobijeno" ranga. Sta sada da radim, da trcim kod Lorusa da me Seiko ne bi vise pljackao
Uz veiko postovanje, i bez namere da uvredim gornjim postovima bilo koga. I ovog posta i postova iznad cini mi se da se samo otvaraju teme bez ikakvih zaklucaka iz recenog. Niko ne spori negativne strane necega, ali samo iskljucivo tako prici i "obaviti nuzdu" nad Rolexom i Omegom nije mi bas na mestu. Iako verovatno necu sebi nikada priustiti te brendove bas iz ekonomskog razloga i licnih stavova o vrednosti, mislim da i te kako zasluzuju postovanje kada se pomenu, posebno danas, kada jedno veliko postovanje ima jedan "skart" Gucci... Omegi i Rolexu onda treba dici spomenik na svemirskoj stanici...
Obzirom da je nekoliko puta navođena lista čekanja koju sam u svom postu pomenuo, pojasnio bih da je reč bila o mojoj ideji za kupovinu, kao jedan vid satisfakcije za protraćeno vreme usled raznih zatvaranja zbog korone, a ne plan za štednju bilo kakve vrste. Nisam se odlučio za kupovinu sata nekog drugog proizvođača, bez, ili uz malo čekanja iz nekoliko razloga, o kojima ne bih sada, ali osnovni bi bio taj da mi drugi satovi nisu bili prvo ili drugoplasirani na listi želja, i samim tim se nisam odlučio da neki od njih bude kupljen umesto Rolexa.
U kratkim crtama bih izneo svoje viđenje zbog nestašice Rolexa u zvaničnim radnjama. Podaci koje iznosim su proizvoljni, na osnovu uobičajene godišnje proizvodnje. Zbog lakšeg računanja, uzmimo da Rolex godišnje proizvede milion satova. Dobio sam svojevremeno informaciju da se od ukupne proizvodnje samo oko 30% satova proizvede u varijanti čelik, dakle bez zlata i dragog kamenja. A to su upravo modeli koji se najviše traže. Sada, znači govorimo o broju od 300,000 primeraka za sve butike u celom svetu. Opet, radi lakšeg računanja, a ne precizan podatak, neka se ovaj broj podeli na deset modela. Dolazimo do broja od po 30.000 Submarinera, Daytona, GMT i sl. za sve radnje u celom svetu. Pri tom govorimo o najpoželjnijim modelima najpopularnijeg proizvođača na svetu. Koliko od tog broja po modelu stigne u radnje u Beograd, Zagreb, Ljubljanu? Verujem da je reč o jako niskom, tek dvocifrenom broju.
S druge strane hajde da pretpostavimo kakva bi mogla da bude potražnja. Pretpostavimo da od 7 milijardi ljudi, 5 % može kad god poželi da kupi bilo koji sat, s tim da ovde isključujem modele visoke horologije. Dolazimo do brojke od 350 miliona potencijalnih kupaca. Uzmimo da su od tog broja 200 miliona muškarci koji su brojniji ljubitelji satova. Ako polovina njih sa kešom želi Rolex dolazimo do broja od 100 miliona potencijalnih kupaca u svakom trenutku.
Ponavljam, brojke su zasnovane na uopštenim pretpostavkama, potpuno mi je jasno da danas manje ljudi nose mehaničke satove nego ranije, ali obzirom da su svi čuli za to da Rolex mogu uvek da prodaju makar po ceni po kojoj su ga kupili, onda mi ova cifra ne zvuči uopšte nerealno.
Zato i mislim da Rolexa nema u prodavnicama, bojim se da će ga sve manje biti moguće nabaviti u radnji kad čovek to poželi.
Poslednja ispravka: piksi (22.12.2020. u 20:52)
Odlična opservacija kolega Piksi!
Navedeni brojevi su vrlo blizu realnom stanju.
Pošto je svaki Rolexov mehanizam prvo COSC certifikovan, (pa tek nakon toga i predan u Superlative testiranje), znači, da ide na zvaničnu proveru u Swiss Chronomter Control Center. Tamo je svaki mehanizam zaveden na osnovi svog broja i broja COSC certifkata, koji mu je dodeljen. To su sve javni podaci i iz njih je evidentno, da Rolex na godišnjem nivou napravi oko 800.000 satova. Ako tom broju dodamo i 200.000 Tudor satova onda dolazimo do broja, koji si naveo - 1 milion.
Ali, da ostanemo samo kod Rolexa.
Rolex zapošlajva oko 7.000 ljudi od čega 2.500 ljudi radi na izradnjji mehanizama. A ta produkcija na godišnjem nivou iznosi 750.000, što je skladno sa gore navedenim brojevima.
Poznato je, da je Rolex najveći švajcarski potrošač zlata, odnosno njegova godišnja potrošnja ove sirovine iznosi 13 tona. Ako tome doamo i platinu, onda je potpuno jasno, da je produkcija satova na čeliku tek na trećem mestu. Da ne bude neke zabune od 800.000 proizvedenih satova se u istoj poslovnoj godini proda preko 650.000 satova. Razlika je ono, što ostane u buticima širom sveta, a to su sada samo modeli iz plemenitih metala, jer se čelik prodaje unapred.
Ko misli, da Rolex namerno koči prodaju, poznat je njegov tržišni udeo na (globalnom) tržištu. Podatak je iz Finanz and Wirthschaft zvaničnog izveštaja za 2016 godinu. Rolex zauzima treće mesto po obimu prodanih satova i njegov tržišni udeo na svetskom tržištu iznosi 13 %. Od njega, veći obim prodaje ima Richemont grupacija (16 %) i Swatch Group, koja je prva sa 19 % tržišnog udela. Iza Rolexa (4. mesto) je Fossil Group sa 6 % i LVMH group sa 4 %. Kao primer. broj zaposlenih u Swatch grupi: 36.000.
Svi ovi podaci su javni i svako, ko želi može doči do njih.
Ako na sve ovo dodamo podatke, koji si naveo o globalnom kapacitetu tržišta, onda su brojevi za ljubitelja čelika još više pesimistčkii.
Ono, što je zanimljivo je činjenica, koliko se više proda Omega, Zenitha, Paneraia, Blancpaina, Choparda, jer najveći deo potencijalnih kupaca ne želi, da čeka na neki model Rolexa, pa onda kupuje ono što mu je dostupno. Udeo kupaca, koji se upisuju na listu čekanja je na kraju krajeva ipak neznantan.
E sada, koja pametna profitna organizacija bi propuštala more kupaca, samo zato, da bi 5 % potencijalnh obmanila i naterala, da čekaju na njene satove.
Poslednja ispravka: Haifisch23 (22.12.2020. u 22:32)
Bookmarks sajtovi