Evo i moj mali doprinos temi. Ovo je moj SEIKO 5 cal 7009 koji je razlog zbog kojeg sam poceo cijeniti prave satove i kasnije naucio puno vise o high-end satovima.Kad smo kod high-end satova,nedavno se pojavio u Ask Men casopisu gdje je po njihovim kriterijima SEIKO 5 ponio titulu Najeftinijeg High End sata.
Tesko da Seiko 5 spada u high-end kategoriju.
Pa fino sam naglasio po njihovim kriterijima.. koje su oni postavili kako bi nasli najeftinji high end sat.. i kriteriji su sasvim razumni(manufaktura,inhouse,tradicija,etc) naravno ni rolex po nekima nije istinski High End a kamoli seiko .. Najeftinji High end sat .. evo link
The Cheapest High-End Watch - AskMen
Mislim da se radi o pogrešnom terminu , bez obzira na navedeni sajt. Ne može se reći "High end" vezano za cenovni rang, već za poslednji (čitaj- najnoviji) najJači model (ili seriju) tog brenda . Za Seiko 5 se može samo reći "best-bay" serija ili tako nešto, nikako najJeftiniji high end . Jednostavno, daleko je "petica" od high end termina...
Evo i moje petice, čisto da se upišem !
Poslednja ispravka: backarelli (5.7.2012. u 20:05)
Pa predlazem da procitas clanak u kojem imaju nekoliko jakih argumenata za to sto kazu da je bas ta petica najbliza high end kriteriju,pa eto ako osporis barem jedan ili dva argumenta slozit cu se.Bilo kako bilo to sam samo spomenuo da se Seiko5 tu nedavno pojavio posto sam mislio da je prikladno uz ovu temu.Prelijep primjerak sportske verzije imas tu.
Ocigledno je da je clanak neko pisao ko nema veze sa satovima. A ionako u casopisima tog tipa najcesce preporucuju Diesel ili Fossil satove. Cudno kako nikad Peglicu ne vode kao ultra-auto. A kad smo kod Seika, sta je onda Ananta, Flightmaster, Marinemaster... Da ne pominjemo Grand Seiko ili, ne daj Boze, Credor?
Bookmarks sajtovi