Drugari, imam problem sa identifikacijom jednog seikovog modela. U pitanju je famozni štoper 6138-0030 koji mogu da dobijem u nekoj razmeni, ali ne mogu da ga nađem ni na internetu ni u katalozima. Pogledao sam kataloge koji su linkovani na forumu, dok je na internetu gomila fotografija koje ne mogu sve da ispratim.
Kućište izgleda kao na sledećoj slici:
Dakle, u pitanju je ovaj oblik kućišta sa plavim prstenom.
Cifer izgleda ovako:
Na ciferu su oznake kao na prvoj slici, uz natpis Seiko 5 Sports Speedtimer, donji podbrojčanik je plav, premda na internetu ima mali milion varijanti kazaljki. Na ciferu su oznake Japan 6138 i 0030T.
Ukratko, ne mogu da nađem na internetu sat koji je identičan ovome. S druge strane, znam da ovi katalozi ne sadrže sve, a čovek sa kojim mogu da odradim razmenu je rekao da slobodno mogu da fotografišem sat i uporedim ga sa slikama na internetu ili da ga nosim na proveru kod bilo kog časovničara u Beogradu. Kaže da je sat nabavljen davno u inostranstvu i da je za azijsko tržište, što potvrđuje i natpis na ciferu. Kod kuće poseduje neke kataloge po kojima smo zajedno kopali, ali pošto je u pitanju crno-bela fotokopija kataloga u boji, nije mnogo vredelo.
Da rezimiram svoju dilemu: s jedne strane, na internetu ne uspevam da nađem identičan primerak, a sa druge, čovek deluje samouvereno i dozvoljava sve vrste provere koje poželim i napominje da ne moram da žurim i da može da sačeka, jer nije u pitanju novac, već razmena.
Sat mogu da fotografišem sutra, bez ikakvih obaveza, a pošto traju ispiti, ne znam koliko ću imati vremena da idem kod časovničara i kod koga bi valjalo ići. Naime, nemaju svi časovničari kataloge, a uglavnom imaju one sa spiskom delova, jer im je kod starijih modela to i najvažnije. Nameravam da ga sutra slikam i postavim ovde, pa da vidim šta dalje.
Bookmarks sajtovi