Ajde ovako...nije mi se dalo uopce citati cijelu litaniju o SKX ,4r36,6r15 itd...
Japanci imaju jako inteligentnu caku u zakonodavstvu:
Tvornice offshore (Malezija,Singapur,Hong Kong) su u ocima japanske vlade - Japan. Znaci:
SKX 007K se pravi u Seiko pogonu u Maleziji. Robotska linija za proizvodnju mehanizma je u Maleziji. Platne,zupcanici,bla sve se radi u Maleziji. Posto je Seiko potpuno integrirana tvornica,rubini,nemirnice,ulja - sve se radi in-house. Da li u Japanu ili Maleziji - nema veze. Hardlex,sve se radi in-house.
Sat se sklapa u Maleziji,pod nadzorom japanskih voditelja. Narukvica i kuciste se rade ili u Maleziji ili u Kini (Turtle ima kuciste made in China...opet-radjeno je u kineskom Seiko pogonu,pod nadzorom japanskih voditelja i inzinjera)
Taj isti SKX se potom UVOZI u Japan bez carine jer - u ocima japanskih zakonodavaca japanska tvornica u Kini,Maleziji ili Papui Novoj Gvineji je - Japan!
Sta je poanta?
Da Seiko nema outsorcanih dobavljaca. Ako se radi off-shore onda se radi pod QC japanskih voditelja i inzinjera.
90% microsa i malo jacih firmi vecinu rada outsorca.
Znaci: narucite kuciste i cifer od npr. Stewrala ,oni vam ponude ono sto imaju na lageru,vi kazete okej,oni dalje rade sve ostalo. Steinhart,CW,svi microsi-Kina. Vecina mid range swiss proizvodjaca - kucista,narukvice - Kina.
A kakve sad to ima veze sa cijelom pricom?
Iluzorno je ocekivati od sata od 200€ koji se radi robotski u serijama od 10 000 komada dnevno da bas svaki bude vrhunski. Cak i japanski QC ima granice. Proizvod mora biti u granicama tolerancije i to je to.
Svi imaju falseve u proizvodnji. Poznajem covjeka koji je vratio potpuno novi Rolex Yacht master u trgovinu jer je imao posemereni insert lunete. Bilo je svega...
Usporedba Casio Duro i SKX nema veze sa vezom. Oba rade posao,oba su ronilacki satovi...ali Casio je kvarc,obrada je nebo i zemlja. I cijena je nebo i zemlja.
Tako mozes i SKX i Sub usporediti. Cak su slicniji nego Duro i SKX.
SKX (kad vec drvimo po njemu) je po meni okej sat...ali samo to. Imao sam ih 10-ak (ukljucujuci i dva J modela) ali sam imao i 5 Monstera,3 Suma,BFK,Cezara,vintage 7002/6309,Spork...
Svi su ruku na srce pocetne serije satova. Kolko platis tolko dobijes.
Bookmarks sajtovi