Ovde mogu da se kupe https://www.esslinger.com/watch-band...riction-pipes/
Ovde mogu da se kupe https://www.esslinger.com/watch-band...riction-pipes/
Kao što sam već pomenuo u prvim postovima, dobio sam sat Seiko 66-8050
s početka `70-ih godina prošlog veka.
Poslednjih 10ak+ je proveo u fioci pa sam ga naravno odneo na servis, čišćenje, podmazivanje... Utvrđeno je da je i opruga pukla pa je i to sređeno.
Moje pitanje je: koliku tačnost mogu/treba da očekujem od tog Seiko mehanizma nakon toliko godina i nakon servisa?
Primetio sam da žuri oko 1 minut na dan.
Hvala
Kada se bude uhodao, radiće i bolje, pošto mu je zamenjena opruga. Neko vreme posmatraj, kakva mu je rezerva snage. Ako je stavljena prava opruga, trebao bi da radi 45 sati nakon potpunog navijanja.
Hvala na odgovoru.
To sam i ja razmišljao gledajući na bidfun-db Archive: Watch Movements: Seiko 66B
Navio ga večeras u 18:00
pa čekam...
Nije drama kao u naslovu teme , ali mislim da je pitanje u temi .
Skoro sam uzeo ( 20tak dana) , jedan 6r15 nov iz radnje( spb077j1)
Od starta je u + 11sec dnevno, otprilike... vrlo ujednačeno , sa neznatnim oscilacijama u zavisnosti od položaja u kom se nalazi... generalno mi je najčešće na ruci . Časovnik često nosim i noću ( ima perioda kada mi smeta i skidam ga , i kada mi ne smeta ,a pošto mi je ovo nova akvizicija trenutno ga retko skidam i kad spavam).
Obzirom da je u garantnom roku , i da su po upitu, izrazili spremnost ( Vitanov) da ga ušteluju, pitanje je :
- kada da ga nosim ( koliko da mu dam fore da se , što bi rekli " razgazi" )? ... mada ne mislim lično da će sam od sebe prestati da žuri
- da li da ga nosim ( u smislu da li se ovaj mehanizam i u kojoj meri, da naštelovati )? rečeno mi je da to navodno nije problem...
- i šta , odnosno koliko da očekujem u kvalitativnom smislu od tog uštelavanja?
... onako laički skromno ,što sam ja primetio je , da , kada sam ga tek uzeo zurio je oko 9 sec dnevno ... posle malo nošenja , navijanja , razradjivanja popeo je na 11-12 sec... ponavljam , veoma ujednačeno ( deo merenja je na priloženoj fotografiji)...
Pozdrav
Sent from my SM-G980F using Tapatalk
https://calibercorner.com/seiko-caliber-6r15/
Tolerancija je -15/+25 sekundi dnevno. Meni tih +11 deluje ok
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
On bi izgleda hteo da odstupanje bude u okviru COSC standarda.
Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Dobro, svako od nas bi to želeo . Ali sa mehaničkim satom nije uvek moguće
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
To sto je zvanicna specifikacija +/- 25 s ne znaci da ne moze tacnije da radi. Ta specifikacija je neki "worst case". Meni je taj mehanizam na proseku od -3/-4s, uz nekih 12-ak sekundi maksimalne razlike izmedju osnovnih 5 pozicija, sto je dosta bolje od deklaracije.
Kao odgovor na kolegino pitanje, da, 6R15 se moze vrlo lako i bez problema regulisati , samo zbog regulatora koji je obican(ne kao na svajcarcima sa finim podesavanjem) ce biti malo potrebno igranja da se npr. podesi ravno u par sekundi, jer blago pomeranje rucice regulatora pomeri odstupanje za 10-15 s, pa je potrebna vrlo mirna ruka (zbog toga sam npr. i ostavio da mi sat ide tih par sekundi u minus)
A sto se tice razradjivanja, mesec dana bi trebalo da bude dovoljno, u globalu.
Poslednja ispravka: voosaai89 (18.10.2021. u 20:41)
Bookmarks sajtovi