Šta je to bezel i za šta služi?
Šta je to bezel i za šta služi?
Evo objasnjenja za postavljeno pitanje:
Korona (Bezel): prsten koji okružuje brojčanik, najčešće je napravljen od zlata ili čelika, odnosno u najvećem broju slučajeva od istog materijala od kojeg je napravljeno i kućište. Ona može biti fiksna ili rotirajuća, kao što je najčešće kod ronilačkih satova. Takođe može biti bez ikakvih oznaka (najčešće kod fiksnih) ili može na primer imati 60-minutnu skalu (najčešće kod ronilačkih satova) ili tahometar (najčešće kod satova sa hronografom). Starije korone su se uglavnom okretale u oba smera, dok se novije, posebno na ronilačkim satovima, okreću samo u jednom smeru i to iz sigurnosnih razloga.
Izmedju ostalog, odgovori na slicna pitanja se mogu pronaci na sledecoj stranici:
http://www.svetsatova.com/index.php?...d=89&Itemid=17
Pozdrav!
Hvala, al mi i dalje nije jasno.
Sta ce to kod ronilackog sata?
da i označiš vreme zarona a mora se okretati samo u jednu stranu zbog sigurnosnih razloga odnosno ako se oznaka i pomeri pokazat će ti da si duže ronio pa da prije moraš izroit da ti ne estane zraka ili mješavine u bocama
Watchmag ti je sve rekao...
Prilikom zarona, koronu tj. bezel koja ima svoju skalu, zarotiraš i poravnaš pointer (koji je najčešće u obliku strelice ili kruga) sa velikom kazaljkom tj. onom koja označava minute na satu. Tokom ronjenja, poredeći koronu, tj. njen početni indikator u odnosu na veliku kazaljku, možeš lako odrediti koliko dugo već roniš i koliko još dugo možeš da ostaneš pod vodom.
Kod kvalitetnijih i pravih ronilačkih satova ta korona se okreće samo u jednu stranu tzv. unidirectal rotating bezel, kako ti se ne bi desilo da je pomeriš unapred i tako stekneš lažnu predstavu o količini vazduha koju još imaš u bocama.
Naravno, ne čekaš da kazaljka dođe do pointera kako bi krenuo da roniš , već samu koronu zarotiraš do kazaljke.
Nadam se da ti je sada malo jasnije šta je korona i koja je njena uloga kod ronilačkih satova.
Pozdrav
PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA
"Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"
Men invented time. Seiko perfected it.
Hvala sve mi je jasno
Zaista sam se potrudio da na forumu pronadjem objasnjenje na koji nacin funkcionise korona na ronilackim satovima ali nisam uspeo da pronadjen - mozda se za iskusnije to podrazumeva... ali ja nemam pojma kao funkcionise, jedino sto znam jeste da moze da se rotira na 60/120 klikova, obicno u samo jednu stranu, da ima podeonike 10/20/30...60 zarotira se i? sta onda? Dvoumim se inace oko kupovine jednog seiko sata sa takvom spravicom pa se pitam cemu ona sluzi?
Ako ne planiras da ronis, taj bezel ti nece mnogo koristiti.
Salu na stranu, bezel poravnas sa minutnom kazaljkom i tako mozes tacno da znas koliko si proveo u vodi.
To sto se pomera samo u jednom smeru je dobro, posto ti moze samo skratiti vreme zarona. Ako ti je planirani zaron npr. 20 minuta i ti pomeris bezel, pomerices ga na manju vrednost, pa ces ostati u vodi npr. 18 minuta, sto je svakako bolje nego da ostanes duze od predvidjenog.
Pogledaj i ovaj video sa objasnjenjem.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Da probam da ti pomognem, nemam ronilački sat ali sam držao nekoliko komada u rukama (a i bavim se pomalo ronjenjem): kod ronilačkog sata korona odn.bezel se okreće tako što ti pokretima ruke nameštaš vreme koliko bi proveo pod vodom. E sad, svaki klik je minut-1sat/60minuta/60klikova i ti podešavaš koliko bi da roniš, samo tu ima caka, ja imam iskustvo sa ovima što se okreću samo suprotno od kazaljke na satu, tako čak i da ti se desi pod vodom da je slučajno pomeriš, izaći ćeš samo ranije, jer će ti pokazivati da ti ostaje kraći vremenski interval pod vodom. Npr. radiš scuba diving i tank ti traje u proseku 45min, ti pri zaronu okreneš koronu, staviš da otkucava 40min od trenutka kad krećeš da trošiš taj vazduh i možeš u akciju... primetio si da sam stavio 5minuta manje, to je dobro kao osiguranje. Nadam se da sam ti pomogao.
Nije problem, rotirajuca korona se koristi na sledeci nacin:
Rotiras koronu tako da marker pokazuje na mesto gde se nalazi minutna kazaljka. Npr. sada je 23:20 i ti postavis marker na 20 minuta t.j. ko d oznake za 4h na ciferu. Kada pogledas na sat u 23:35 - videces da minutna kazaljka u tom trenutku pokazuje na 15 minuta na koroni. Dakle - ustopovao si 15 minuta.
Ova opcija se cesto koristila pri zaronima.Korona se najcesce rotira samo u jednom pravcu jer ako slucajno pri ronjenju pomeris koronu - sebi ces samo prikazati da je proslo jos vise vremena pa ces skratiti zaron.
EDIT: pretekose me Rus_PA i PedjaSD .
Poslednja ispravka: vladas (13.11.2012. u 23:57)
No time to lose
Bookmarks sajtovi