Na pokretanje ove teme me je navela polemika oko novog Chopard-ovog hronografa.Vredi ili ne vredi te pare,šta je ono što se gleda kod jednog sata što mu kasnije "daje" vrednost?
Naravno,mehanizam....Ne smemo zaboraviti ni dizajn sata,ja lično sam za klasičan oblik,nisam pristalica satova sa integrisanim narukvicama i ne volim kad je sat nepregledan tj. kad se sav sija i presijava i da samo pod odredjenim uglom,se može očitati ono što sat ima od f-ja.
Takodje ne volem ali to već neki članovi znaju,satove koje sam ja nazvao "vodomeri",to ime sam im nadenuo zbog "ničim izazvane i potrebne" dimenzije koju ti satovi imaju.Da ne bude zabune,tu mislim na satove 42 plus.
Naravno na kraju cena sata odigra konačnu odluku,zato sam i dao naslov u kom ću postaviti par satova za koje ja mislim,da su najpristupačniji i ujedno imaju i dobar mehanizam i dobru cenu,plus sve ono što je,barem meni,važno kod satova.
U ovom Part I,sam se opredelio za hronograf satove.U sledećim temama biće diveri,kalendar satovi,sa alarmom itd.
Prvi sat koji ću postaviti je Longines Master Moon Chronograph,koji ima nezasluženo zapostavljen kalibar 7751 u odnosu na 7750-koji se nalazi u svakom drugom automatik hronografu koji se danas proizvede.
Po meni za ovaj mehanizam se sa pravom može reći da je "velika komplikacija" za male pare.Poseduje 8 kazaljki i 3 prozora znači 11 parametara koje sat pokazuje (sate,minute,sekunde,datum,dan,mesec,mesečeve mene,am/pm i "štoperica" koja meri sek.,min. i sate).
I ne mogu da izdržim da ne postavim još jedan sat sa tim mehanizmom ali bez moon faze,naravno reč je o Omegi Speedmaster......
Drugi sat tj. mehanizam bi bila čuvena Lemania 5100.Takodje komplikacija ali pristupačna,sa 7 kazaljki i 2 prozora(f-je koje ima...pa vidite i sami sa slika).Nekako za ovaj mehanizam,kao što je za prethodni to bio Longines,je Fortis.Ima njega i kod drugih proizvodjača ali,po meni,tu je nekako najbolje "legao".
Bookmarks sajtovi