Joooj, opet sam ispustio jednog proizvođača
Eto, sad vidite zašto se kaže rasejani profa
Joooj, opet sam ispustio jednog proizvođača
Eto, sad vidite zašto se kaže rasejani profa
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Orient , mada je u Seikovoj kući.
Zanimaju li ikoga crne slutnje?
Ako da, evo slike stanja u svetu za pet decenija, po meni:
- rezervni delovi / servis - ništa
- tržište mehanike srednjeg ranga - ne postoji, možda polovne, sačuvane
- high end mehanika - današnje cene x 20, izrada po narudžbini, limitirane serije
- 98 % ponude - jeftin quartz, mašina PRC ili nešto skuplji Swatch, opet sa PRC modulom, sve plastika - nema čelika
- tool satovi - diveri, pilotski... stvar prošlosti, možda jedino g-shock opstane u nekom obliku
- sajdžije nestaju kao i većina skupih i arhaičnih zanata, ostaće po neka radionica u muzejima tehničko istorijskog profila
- ozbiljne privatne kolekcije, pogotovo tematske i kvalitetne - vredeće bogatstvo
- naše zbirke, prosečne - nema ih, 98 % mladih ne zanimaju te stvari
Sve u svoje vreme, kako kažu, a imam neki osećaj (varam se, nadam se) da će polovinom ovog veka, u moru problema koji čekaju svoj okidač, horologija biti ne "zadnja rupa" na svirali, nego nešto jaaako nebitno i debelo zaboravljeno.
Ma na zalost si u pravu. Nisam bas hteo da navedem tako direktnu i bolnu istinu u mom postu,ali ti si je bas izneo u originalu. Opet kazem,vreme je glavni faktor koji ce da ucini svoje. Nauka ide napred, prilike se menjaju u svim sverama pa i u casovnicarstvu. Mi postovaoci mehanike ce mo se truditi da se koliko-toliko to odrzi od zaborava dokle god nas bude bilo,a kada nas vise ne bude bilo onda ce biti sto biti mora....
"black is black, i want my baby back..." (Jimmy Cross "I Want My Baby Back" 1965)
A u ljudi pa vi odoste daleko, slazem se Vukas sa nekim tvojim izlaganjima , Ali reci cu vam jedno istina je da Sve manje ljudi tj skolaraca upisuje skolu za Casovnicara i da svi zele neki fakultet profesorijate i ko zna sta , Ali dok je sveta bice i ljudi koji ce se baviti casovnicarstvom .
Jedan časovničar na 15000 stanovnika (možda) u najboljem slučaju, kod nas, sada... Za dve decenije 1 : 40000, a za pet decenija... neću ni da razmišljam.
Pa kakav nam je priraštaj i to će biti dovoljno!
Hadži, sad ga zacrni zift.
Nešo brši temu, baca u depresiju...
Eh, nemoj tako, Vukase. Meni raspoloženje podižu entuzijasti kao što je Simke:
Biće još takvih entuzijasta, a svakako da postoje mnogi za koje ne znamo. Uostalom, upravo si i ti svojim radom dao podsticaj mnogim članovima foruma, a jedan mlađi član me je nedavno pitao da li si ti časovničar.
Konačno, jedan od ciljeva ove naše virtuelne zajednice i jeste da takve drži na okupu, a dok smo živi i zdravi (još godina sto, kako reče Bajaga, a neka bude još i više), biće nekoga ko će se baviti našim ljubimcima.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Bookmarks sajtovi