I sta si mu reko Jesam ili nisam ?
I sta si mu reko Jesam ili nisam ?
Ja se ozbiljno razmsljam za nabavku polir masine i neke obuke za poliranje....
next year at this time I'll be a millionaire
Ne treba ti nikakva posebna oprema, a ni obuka. Ja sam se malo ispraksao uz pomoc prirucnog alata, poliram bolje nego casovnicari Kad budes hteo sve cu da ti objasnim...
Samo je potreban smek za posao i naravno volja...
Prognoze možda deluju sumorno ali se zaboravljaju važne činjenice koje donosi tehnološki napredak.
Imam u posedu CNC bušilicu staru 30 godina koja je koštala 1.200.000CHF - posedujem original fakturu. Kupio sam je za 2500EUR pre 5 godina. I dan danas funkcioniše kako treba i završava dosta posla.
Moderni mašinski obradni centri koji su koštali po nekoliko stotina hiljada evra se sada mogu kupiti za 15.000 do 150.000EUR orijentaciono.
Za 50 godina mali obradni centar, koji će moći da proizvede deo sa uskim tolerancijama, a na bazi samo CAD crteža/modela, neće biti skuplji od prosečne plate u zapadnim zemljama. Ovo će amaterima dati ozbiljan zamajac a neće zahtevati neka posebna znanja.
Da ne spominjem selective laser sintering koji će tek čudo da napravi i o čemu sam već pisao u jednoj od tema.
Već vidim entuzijaste i ljubitelje mehanike kako sami proizvode delove za svoje ljubimce, pa čak i čitave mehanizme.
Hi-end industrija satova će postati još skuplja i manje dostupna običnom smrtniku.
Ne vidim smak hobija u narednih 100 godina.
Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!
Jel bi se moglo na toj tvojoj CNC busilici napraviti kuciste za sat?
Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!
Danas je pušten u prodaju prvi desktop 3D skener po relativno korektnoj ceni.
Poprilično korisna sprava kada je u pitanju pravljenje rezervnih delova.
Ne znam koja je preciznost skeniranja ali će svakako u budućnosti biti postignuta dovoljna preciznost
Industrijske varijante ovog uredjaja postoje odavno a preciznost je reda veličine 1/100 dela milimetra.(možda postoje i bolji, ali u ovom trenutku ne posedujem saznanja o tome).
Bookmarks sajtovi