Na otvaranje ove teme podstakla me je slika jednog sata koji proizvodi Poljot International, a koju sam slučajno video na internetu. Premda imamo temu o najružnijim satovima, mislim da ipak treba otvoriti novu, jer ovde bih govorio o nekim promašajima koji jedan lep i dobar sat umeju da jednostavno unakaze. Kada pogledam priloženi sat sa estetskog aspekta, ono što mi bode oči je crvena zvezda iznad datuma.
Zvezdu ovde treba posmatrati kao simbol u kontekstu. Ukoliko stoji na autentičnom komandirskom sa pripadajućim oznakama (Заказ МО СССР), u pitanju je sat od kolekcionarske vrednosti, koji je izrađen za vojne potrebe i kako takav je sasvim autentičan. Vostok je nastavio da pravi identične satove, ali i neke koji debelo zalaze u kič, jer nije isto napraviti svojevrstan omaž uspešnoj seriji i našarati neke gluposti na ciferu. Kada govorimo o satu sa slike, zvezda je kič jer predstavlja običan mamac za kupovinu, imajući u vidu da predstavlja neku vrstu jeftine egzotike koja treba da primami kupca. Nije ni čudo što Rusi ne trzaju na ovakve satove – to bi bilo kao da ja sada kupim šolju ili majicu na kojoj piše „Pozdrav iz Beograda“, a živim u BG ceo život. Ukratko – da je zvezda tu kao oznaka vojske, ideologije, države ili nešto slično, sve bi bilo u redu, a u ovom slučaju je samo preuzet simbol koji svakako ne ide uz engleske oznake, dok nemačka firma koja proizvodi/prodaje nešto što treba da ima šmek ruskog ili sovjetskog time gubi deo kredibiliteta. Ne sporim da ovaj proizvođač ima lepe i dobre modele, ali ovde je malo preterao. Naprosto, podseća me na plastične figurice koje predstavljaju egipatske piramide, a sklapaju se u Kini.
Naravno, slika i konkretni sat su samo povod za diskusiju, a ova pojava se može primetiti i kod mnogih drugih proizvođača.
Sledeća stavka su mnogi modni satovi, koji nose potpise kao što su CK, DKNY, Armani i slično. Ne znam da li su pomenute osobe lično dizajnirale te satove, ili je taj posao dat nekom asistentu, premda u ovom trenutku nije ni bitno. Ovo me najviše podseća izraz ego-manije podstaknute primitivizmom mušterija, uz ograničenje da ih smatram primitivnim samo ako su kupili sat jer ga potpisuje npr. Armani, a isključujem slučajeve kada je sat kupljen jer nekome lepo izgleda. Pomenute osobe, tj. dizajneri jesu odradili deo posla, ali sat treba gledati kao celovit entitet sastavljen od više komponenti, a ne kao ono za šta je zaslužna jedna osoba. Mnogi drugi proizvođači, bez obzira na cene satova, ipak imaju veći kredibilitet, jer je kod njih fokus na fabrici, a ne na pojedincu. Uzalud je dobar dizajn ukoliko iza njega ne stoji dobar mehanizam, pristojna narukvica ili kaiš, kao i ostali delovi koji su neophodni za dobar sat. Ime dizajnera je poželjno znati i treba mu odati priznanje, ali ko zna ime tvor(a)ca nekog dobrog mehanizma, osim ako se dobro ne raspita? Pomenute proizvođače ne smatram horološki bitnim, jer su se pojavili na tržištu tek u doba masovnog štanceraja, a nije mi poznato da su svojim novcem i resursima razvili bar jedan mehanizam.
Bookmarks sajtovi