Da, sve je počelo pre tačno pet godina. Ne kažem da nije bilo ljubavi prema ručnim časovnicima i pre toga, ali je od tada postalo puno ozbiljnije.
Ako se vratim malo dublje u prošlost bilo je tu raznih pijačnih modela, jbg. kriza je bila, redovi za zejtin, benzin...ko će još klincu da kupuje satove. Onda je došao prvi, ako mogu reći, ozbiljniji model, jeste Q&Q ali automatic sa mijotom 91XX, koja je kasnije tokom "eksploatacije" relativno brzo izdahnula, priznajem, mojom krivicom.
Isti ovakav samo sa belim ciferom. Na žalost nemam svoju fotografiju.
Posle ovog automatika kupih jedan Casio (septembra 2008. god.) koji i dan danas nosim u pitanju je model iz Edifice serije EF-500D. Jeste da mi je sad postao "radni" sat, ali šta je sve on izdržao i preživeo, svaka mu čast. Konačno sam mu skoro promenio staklo, posle bezuspešnog pokušaja poliranja.
Prođe malo vremena, naiđe malo novca i ja rešim da se konsultujem sa nekim šta, kako i gde da kupim, pitaj ovog, pitaj onog, i dođem do ovog "našeg" foruma, da tako kažem.
Rešio ja da kupim neku Festinu, neki Chrono Bike, iz Tour De France serije ako se ne varam u pitanju je bio model F16381, a u igri je bio i Seiko (SNDC 99P1), a apsolutna je glupost porediti ga sa Festinom, ali dobro, uči se čovek, pita...
Javi se tu prvi Vladan P, pa još neki danas na žalost neaktivni članovi krene priča. i ja tako od Festine stigoh do Citizena, a Bomar do Niša, i ja kupih Citizen Eco-Drive AT 0760-51E nov. Sreća, sreća, rados' nije nešto al merak mi beše.
Posle polako krene priča uđoh u suštinu, krenuh da učim, čitam, pitam, pišem, sakupljam novac itd... Pa napravih poneku fotografiju, to mi nekako ide, bar mislim, pa onda uradih i video, počeh čak i ja da savetujem druge, pišem opise modela koje posedujem i tako...pre neki dan napisah sedamstotu poruku.
Onda reših da uzmem jednu sportsku Seikovu peticu, gde sam opet uspomoć vas odlučio, šta i kako, diskutovali malo o Seikovim mehanizmima sa oznakam "J" i "K", raspitivao se da li je trgovina online sa Sense Watch Shop-om u redu, da li su satovi orginal itd. Tako ste vi meni pomogli ponovo svojim savetima i znanjem.
Nakon toga je došao još jedan Citizen, Amerikanac, ovoga puta malo kvalitetniji i skuplji, meni veoma drag model priznajem, već sam bio naučio neke stvari, pa sam onda iz nekog razloga Seiko prodao drugu Toniju iz Skoplja a nismo znali da smo članovi istog foruma, pa tako i dan danas sarađujemo, onda sam upoznao druga Vladu (Rusa), ja sam hteo da kupim neki jeftiniji swiss made, a on je čovek prodavao svoj nemački "swiss made" sa Etom unutra, Steinhart, i tako taj sat završi kod mene i evo još uvek ga nosim.
Pa pre nekih godinu dana prodam taj meni veoma drag Citizen, bez da se pre toga konslutujem sa vama, dobro, odmah sutra dan skočim u Bomar i kupim nov takođe Radio Control Citizen, sa 5. god. garancije, prvi vlasnik, merak nema cenu, sreća, sreća rados' kako mi to ovde na Jugu imamo običaj da kažemo...
Sad je neki post, neke druge stvari su prioret, nema se za sve na žalost, o ovaj naš "sport" zna da bude jako skup. Ali ko zna videćemo na dalje. Mislim da je vreme za neki, ali ovoga puta pravi, swiss made, sa svetlim ciferom, verovatno diver...naravno kad se za to steknu uslovi. A tu će te već i vi dragi članovi ovog foruma verovatno ponovo da skočite u pomoć, tako da se čarolija foruma nastavlja...
Možda...ma da sam je već probao.
Na ovo ne smem ni da mislim, al' dobro...
Eto da ne nabrajam, i ne smaram više, toliko u prvih pet godina mog druženja sa vama, nastavak sledi.
Veliko hvala, i pozdrav za sve vas!
Bookmarks sajtovi