Mnogo puta sam čitao vesti i diskusije o dolasku PayPala u Srbiju, a po svoj prilici, na to će se i dalje čekati. Ne bih ulazio u diskusiju o tome kada će se ovde pojaviti, već bih voleo da prodiskutujemo o tome kako bi se dolazak PayPala, tj. mogućnost plaćanja u oba smera odrazila na cene satova.
Koliko vidim, na području ex-YU, satovi su skuplji u Hrvatskoj i Sloveniji, dok su u Srbiji i Makedoniji dosta jeftiniji. Nisu mi poznate cene satovima na ostalim tržištima u regionu, ali vidim da su u pomenutim zemljama cene satova u korelaciji sa prosečnom platom, standardom i postojanjem PayPala. Konkretno me zanimaju prognoze koliko bi satovi poskupeli kada bi se PayPal pojavio sutra, ma koliko ovo utopijski zvučalo. Naravno, eBay bi tada postao zanimljiviji domaćim korisnicima i svakako da bi dobili veće tržište, ali... Uvek postoji neko ’ali’. Ako gledamo sa stanovišta kupaca polovnih satova, to bi značilo da ćemo potencijalne ljubimce plaćali isto koliko i kolege iz SAD, Nemačke ili Švajcarske, što nam se svakako ne bi dopalo. Ukoliko, pak, gledamo iz ugla prodavca, pojavila bi se mogućnost za skuplju prodaju. A da li je baš tako? Kupac iz zemlje X, koja može biti bilo koja od navedenih, ali i bilo koja u svetu, ne mora se tek tako odlučiti da kupi sat baš od nekog prodavca iz Srbije. Nije u pitanju to da li nas neko voli ili ne voli, već to mogu biti carinski propisi, udaljenost, koja poskupljuje poštarinu, nemogućnost komunikacije zbog jezičke barijere ili neki drugi problem tehničke prirode.
S druge strane, mnogi prodavci vole da navode kako sat koji prodaju košta ovoliko ili onoliko na eBayu, ali skrivaju činjenicu ili ne znaju da to što je neko postavio određenu cenu ne znači nužno da će taj sat i prodati za traženi novac. Čak i ukoliko je neki sat prodat po dosta višoj ceni nego ovde, to ne mora biti reper. Ukoliko npr. Nemac može da bira između dva primerka koji imaju sličnu cenu i u istom su stanju, s tim da je jedan prodavac iz Minhena, a drugi iz Beograda, šta mislite, od koga će pre kupiti? Razlozi za njegov izbor već su navedeni.
Nisam ekonomista i ne bih se mešao u struku onima koji su profesionalci u ovom domenu, ali moja prognoza je da bi sa uvođenjem PayPala cene polovnih satova naglo skočile, ali da bi se iz pomenutih razloga uskoro vratile, ali ne na sadašnji nivo, već bi u izvesnom procentu porasle.
Ne znam koliko je ova prognoza tačna ili realna i ne pretendujem na to da sam u pravu. Bilo bi mi drago da čujem mišljenja ostalih forumaša, a naročito onih koji su upućeniji u ekonomiju ili koji se aktivnije bave prodajom.
Bookmarks sajtovi