Svedoci smo sve bržeg razvoja tehnike i mnogih inovativnih rešenja, koja nisu zaobišla ni industriju satova. Danas imamo satove koji podešavaju tačno vreme putem radio-talasa, izračunavaju nadmorsku visinu, pritisak i još mnogo toga. Osim klasičnih kvarcnih satova kojima je dovoljna obična baterija, ili dobro poznatih navijača i automatika, postoje i kinetički satovi, eco-drive i ostali solarni satovi, a o tehničkim inovacijama možemo čitati svakodnevno.
Osim tehničkog aspekta, i dizajn satova se promenio. Dimenzije kućišta su sve veće, satovi su robusniji, a kombinacije boja i izgled cifera su takođe pretrpeli promene.
O ovome se može još mnogo pisati, ali ne želim da ovde pišem traktat, već da pokrenem diskusiju. Hteo sam da vas pitam da li biste bez mnogo razmišljanja kupili sat koji je zasnovan na nekoj novoj tehnologiji ili ima smeo dizajn.
Pošto sam postavio temu, red je i da prvi odgovorim – ne bih. Da bih prihvatio neki noviji dizajn, moram prvo da vidim kako to izgleda uživo, kako leži na ruci i sa čime se može kombinovati. Što se tiče tehničkih inovacija, a naročito kada je u pitanju mehanizam ili izvor energije, takođe volim da sačekam i vidim kako će se pokazati u praksi. Ukus mi je takav da uglavnom volim ono što je dokazano u praksi i što je pokazalo svoje mane i vrline, premda nemam ništa protiv inovacija. Iako najviše volim vintage modele, veoma poštujem eco-drive, satove sa radio-kontrolom i još mnogo toga. Znam da svako ima svoje preference i da se oko toga ne treba sporiti, ali me zanima koliko smete da eksperimentišete pri kupovini novog sata.
Bookmarks sajtovi