Ja ne mogu ni da zmislim koliko se Mijota i ETA proizvede, ako Roleks pravi nekih 750.000 mehanizama godisnje
Apsolutno!ali kada u pitanju luksuzna roba tu je taj ekstraprofit mnogo veci.
Daleko od toga da su cene Svajcaraca tolike SAMO zbog marketinga. Ima nesto i u skupoj radnoj snazi, troskovima razvoja, ali ogroman deo profita ide na sponzorstva, ugovore sa poznatima, reklame, bla,bla,bla.... Ja jednostavno NE VIDIM opravdanje cene nekog sata od, recimo, 3500 - 4000 evra, ako se u njemu nalazi ETA 2842 od nekih 70 evra. Pri tom nikakvi fensi materijali i procesi nisu korisceni. Dakle, CNC masinama napravljeno kuciste od celika (mozda cak i u Kini gde su troskovi neuporedivo nizi), graviranje rotora (verovatno opet u samoj ETI), parce stakla (ne znam cenu(realnu) al ne verujem da moze biti skuplje od 50 evra), maltene milion primeraka....Ajde da lupim, ali sve zajedno ne izadje ni 800e (i to sam vrlo,vrlo velikodusno dao brojku), ostatak je marketing..... Zasto, na primer, NOMOS koji nema milioonsku produkciju, SVE pravi IN HOUSE, moze da kosta oko 1500 jura, a neki drugi NE?i mislim da se marketing dosta cesto zanemaruje od strane nas ljubitelja, i ocene da su cene luksuznih svajcaraca vecim delom odredjene samo zbog marketinga mi ne piju vodu. Itekako kod svih ovih proizvodjaca kvalitet je na prvom mestu i da decenijama nisu imali kvalitet nikakav marketing im ne bi pomogao.
DA me ne shvatite pogresno, jasno je da govorimo o luksuznoj robi gde je imidz, snaga brenda ili prosto sam izgled, jako vazna stvar, ali volim i da neko umesto da da pare RAselu Krou, te pare ulozi u, sta znam, izstrazivanje PVD premaza recimo....
Bookmarks sajtovi