Uh, tema je otišla u više smerova, pa je nemoguće odgovoriti na sve konstatacije i stavove. Kada sam već počeo sa Seikom, koji mnogi od nas izuzetno cene, uključujući i mene, sticajem okolnosti sam počeo da govorim o njihovom padu kvaliteta. S druge strane, neću da sporim i to da se koriste kvalitetniji materijali, što se po svoj prilici odnosi na druge proizvođače, pri čemu pretpostavljam da su časovničari imali u vidu luminaciju, materijale za kućišta, kazaljke, metalne narukvice i mnoge druge delove.
Slažem se i sa Sinđelom, tj. sa konstatacijom da petica nema hacking funkciju, što bi joj svakako doprinelo. Seiko LM je imao tu funkciju, ali ova serija se danas ne proizvodi, a imala je problem sa komplikacijom za dan/datum, koja je zbog plastičnih delova relativno brzo propadala. Naravno, pohvalno je ukoliko je ovaj problem eliminisan.
Mislim da je ovde problem što je teško naći šta porediti. Evidentno je da švajcarski proizvođači nemaju segment u kojem bi se takmičili sa japanskim ili ruskim proizvođačima, tj. jeftin mehanički sat/automatik po sličnim cenama, osim Candina i još nekih izuzetaka.
Što se tiče 'velikih' imena (navodnici namerno stavljeni), slažem se sa Jagoševom konstatacijom da nije u redu prodavati robu pod imenom jedne zemlje, a koja je proizvedena u drugoj. Nažalost, ovo je standardna pojava kod mnogih vrsta robe, a morala bi biti zakonski regulisana. Nemam ja ništa protiv toga da se bilo koji proizvod proizvede u Kini ili nekoj drugoj zemlji, ali to treba i jasno navesti. Primetio sam da neki skupi brendovi odeće često navode zemlju porekla, pa imaju natpis Made in China/Sri Lanka/Bangladesh, Malaysia i slično, što je za svaku pohvalu.
Evo i jedne vesti koja nema veze sa satovima, ali ukazuje na pozitivnu tendenciju: VW razvija jeftini brend
Bookmarks sajtovi