Hteo sam da postavim nekoliko pitanja o luminaciji kazaljki i razmenim iskustva sa iskusnim forumašima.
U svojoj i dalje maloj kolekciji imam nekoliko satova kojima kazaljke svetle većim ili manjim intenzitetom. Pročitao sam ovde da obično izlaganje svetlosti može da pomegne i malo sam eksperimentisao.
Stavio sam na sunce nekoliko ruskih satova, jedan darwil koji sam kupio od starog vuka sa ovog foruma, svoj matori seiko 5 automatic i jedan tuđi sat, takođe seiko 5 automatic. Posle samo petnaestak minuta izlaganja suncu dobio sam sledeće rezultate:
Darwil je počeo da lepo svetluca u kupatilu, poljot (stavio sam sliku ovde Slike ruskih satova) svetli kao Las Vegas, komandirskie ne daje neke naročite rezultate osim na sekundari, dok se kod jedne matore ali očuvane slave skoro ništa ne vidi. Što se tiče ona dva seika, jedan svetli samo tako, dok se drugi ponaša tunjavo, kao slava. Moj seiko je star dvadesetak godina, dok za drugi ne znam, pošto je vlasnik upravo otišao kući. Inače, mislim da sam od njega napravio još jednog svežeg "satofila", kome sam pokazao i ovaj forum ;-)
Znam da nisam otkrio toplu vodu ovim iskustvom, ali bih pošao od njega da bih postavio nekoliko pitanja:
1. Da li se luminacija na starijim satovima može povratiti običnim izlaganjem svetlosti i da li izlaganje svetlosti može negativno uticati na cifer?
2. Koliko mi je poznato, kod časovničara se može odraditi novi premaz, ali me zanima da li se to isplati ukoliko su u pitanju jeftiniji satovi. Pošto nisam u mogućnosti da napravim pazar firmama kao što su Breitling, Rolex ili Panerai, držaću se onoga što mogu da nabavim.
Bookmarks sajtovi