Dizajnerka Fiona Kriger (Fiona Krüger), koja je nedavno diplomirala na (stvarno me mrzi da prevodim):
Masters in Luxury Industry and Design at prestigious ECAL/University of Arts and Design Lausanne, Switzerland, je dizajnirala sat pod imenom Memento Mori (Seti se smrti, Seti se da ces jednom umreti, da si smrtan...).
Autorka je bila inspirisana satom u obliku lobanje koji je nosila kraljica Meri od Skotske u 17. veku i Meksickim praznikom Día de los Muertos.
Sat je rucno sklapan. U rucno graviranom srebrnom kucistu se nalazi ETA 2824-2 mehanizam, brojcanik je skeltoidni, od bronze, optocen zlatom i rodijumom. Kazaljke su celicne, "naplavljene". Delovi mehanizma cine oblik lobanje. Staklo je mineralno jer bi secenje safira specificnog oblika bilo jako skupo. (bar tako kaze: Mr. Ariel Adams - aBlogtoRead.com).
Mozda ce se nekome ovo uciniti morbidnim ili kicastim, ali po meni, nema nicega sto vise od sata ukazuje na privremenost naseg boravka na ovome svetu i na izvesnost smrti. Stoga je meni ovo VRH!!!
Nasao sam jos dva komada sa ovom temom:
Mr. Jones Watches, The Acurate
kvarcni sat sa jednim rubinom, brojcanik je poput ogledala te vlasnik moze videti svoj lik dok ocitava vreme i gleda kazaljke koje ga podsecaju da ce jednoga dana umreti.
Daniel Storm "Agonium", Memento Mori Carpe Diem (Seti se da ces umreti, stoga, iskoristi dan):
Kuciste moze po narudzbi biti izradjeno od, maltene, bilo kog materijala. (Paladium, srebro, belo zlato, platina...). Ovaj sat ima ''unutrasnje'' kuciste od celika u kome se nalazi ETA 2824. Vodonepropusnost je 50m, a staklo je safirno sa AR premazom:
Ovaj ''Gotik'' sat jes malo vise kicast, ali, opet kazem, mene je fascinirala ideja sata kao podsetnika na ono sto je neizbezno.....
Ako su vam ovi satici malo ''Spookie'', pogledajte: Capela dos Ossos - Wikipedia, the free encyclopedia
9 of the Strangest Bone Churches of Europe | BootsnAll Travel Articles
Moj favorit je:Sedlec ossuary
Bookmarks sajtovi