Pozdrav, kolege forumasi. Clan sam vec neko vreme, ne pisem previse, pratim relativno redovno u zavisnosti od kolicine slobodnog vremena. Forum je sjajan i mnogo toga o satovima sam procitao i naucio od vas. Zato mislim da je ovo i najbolje mesto za predstavljanje ovakve ideje.
Dugo mi se vec mota po glavi taj ozbiljan projekat i zeleo bih da cujem vase ideje, predloge, iskustva, zasto da ne? Sve sto bi moglo da pomogne da ovako nesto mozda uskoro i zazivi. Kao sto naslov nagovestava, ideja mi je da osnujem kompaniju koja bi se bavila proizvodnjom satova u Srbiji. Dakle, srpski brend, nešto što bi bilo prepoznatljivo, originalno, a vezano za našu zemlju. Razgovarao sam sa nekoliko ljudi koji znaju ponesto o tome, dobio razne informacije sta i kako oko pocetka takve price. Ukratko, stvari u globalu stoje ovako:
1. Za taj posao konkurencija je ogromna, mikrokompanija koje rade to isto ima na hiljade i jako je tesko potrefiti nesto sto ce ljudi kupovati. Razgovarao sam sa jednom prijateljicom koja je godinama radila u Zenevi i jednoj investitorskoj grupi koja je finansirala razne projekte. Predstavljanja kompanija za proizvodnju satova je bilo na desetine DNEVNO. I retko ko od njih je uspeo da uopste zapocne posao, a jos manje da se u njemu i odrzi.
2. Potrebno je poprilicno ulaganje. Naravno, proizvodnja mehanizama ne dolazi u obzir, to je eventualno mnogo kasnija faza ako bi posao bio uspesan. Ali i bez toga, ulaganje u kompaniju bilo koje vrste nije malo ako se u posao ulazi ozbiljno i ako se nesto proizvodi. Treba uloziti u dizajn, mehanizme, sklapanje, kontrolu kvaliteta, marketing, itd. Naravno, od izbora mehanizma, odluke u koju cenovni rang bi se islo i sl. zavisi dosta toga, ali bez obzira na to pocetna ulaganja su velika uz poprilican rizik da li ce se ta investicija ikada isplatiti. Tu bi velika pomoc bila injekcija, recimo, ovog foruma u vidu kupovine prvih satova kao neke ogranicene serije ili nesto slicno. Naravno isto to bi se moglo uraditi i na velikim svetskim forumima i sajtovima koji se bave satovima, ali sigurno nisam ni u prvih 1000 koji se toga dosetio.
3. Od mozda presudne vaznosti je biti kreativni vizionar, tj. pogoditi ono sto se trazi na trzistu. Imam prijatelja dizajnera koji je dosta cenjen u profesiji i pomogao bi, uz naravno nekoga ko ima iskustva u dizajnu satova. Podjednako je vazno, ako ne i vaznije, izabrati sarseno ime brenda koji bi kompanija i satovi nosili. To je veoma osteljivo i zahtevalo bi opsezna istrazivanja trzista (pogledaj prethodni pasus ). Isto vazi i za svaku novu kolekciju.
4. Strategija je takodje veoma vazna. Kada izaci na trziste, sa koliko satova/kolekcija, od koje grupe satova/kupaca krenuti? Sve je to ono sto moze odrediti bukvalno opstanak ili propast takvog posla.
Ono sto je dobro je da na pocetku posla, osim dobre radionice, izvrsnih majstora, alata i dobrog sajta nije potrebno imati dodatne velike prostore, hale, magacine i ostalo. Ali je neophodno imati strast. A to ne bi bio problem . Takodje mislim da prednost moze biti sto bi brend dolazio iz Srbije (ili sa Balkana ako se ide na nesto vece). To je relativno slabo eksploatisano podrucje iz kog se moze izvuci dosta vaznih istorijskih imena i dogadjaja koji bi mogli biti i nosioci cele ideje, a i dobra reklama za kupce.
Eto, ovo su neke osnovne crte o kojima razmisljam. Mnogo ce mi znaciti da od znalaca sa foruma (i onih koji smatraju da to nisu ) cujem svakakve ideje, predloge, mozda saznanja o slicnim projektima u zemlji i okruzenju, predloge za cenovni rang, mehanizme, ma sve sto vam padne na pamet moze biti korisno. Jedan opsti brainstorming iz kog bi moglo nesto dobro da se rodi.
Ovo je za sada samo ideja, ali ozbiljna, nesto novca imam i rado bih u tako nesto ulozio, nesto bi moralo da se obezbedi na drugim stranama, ali pre toga bih morao da imam kompletan projekat na papiru, nesto i u kalupima i 3D stampacima.
Pucajte, i nemojte odmah da me obeshrabrite! Hvala!
Bookmarks sajtovi