Zdravo svima! Zovem se Đorđe Radojčić i ovo je moj prvi post na forumu. Studiram dizajn industrijskih proizvoda na Beogradskoj Politehnici i trenutno radim diplomski oko kojeg će mi biti potrebna pomoć ljudi sa foruma.
Priča ide ovako: prijavio sam temu pod nazivom "dizajn proizvoda za Zepter", jer postoji velika mogućnost da se radovi nas nekoliko kolega nađu na izložbi Zeptera u Varšavi u novembru. E sad, ja sam kao i većina prvo počeo da razmišljam u pravcu posuđa (čak i počeo da radim neke skice), ali sam onda ipak odlučio da pređem na nešto što me mnogo više zanima - ručni sat. Ako do sad niste znali, Zepter radi i satove! Čak šta više, Filip Zepter (Milan Janković - to mu je srpsko ime) je kolekcionar satova. Cene su im 1000-2000 evra (koliko ja znam ). Evo par linkova sa više informacija.
Zepter - Philip Zepter Timepieces
Philip Zepter
Problem je u tome što o satovima ne znam mnogo, tako da nemam pojma na šta bi trebalo da obratim pažnju, ali imam ideju šta hoću da uradim. Hteo bih da dizajniram sat inspirisan trkačkim automobilima iz '30-ih (auto union, mercedes, maserati, bugatti, aston martin, bentley...), ali to bi značilo da i sat treba da ima neke elemente satova iz '30-ih, što baš i nisam uspeo da pronađem na netu Prvo da napomenem da mehanizam koji bi pokretao sat nije toliko bitan, jer bi ga ionako radio neko ko se u to razume a ne industrijski dizajner. Evo o čemu sam razmišljao:
- kućište prečnika 44mm
- kruna - inspiracija je poklopac hladnjaka sa Bugatti-ja
- kožna narukvica - inspiracija su mi kaiševi koji su držali haubu zatvorenu na starim automobilima (ne bih radio metalnu)
- cifer
E ovde je već potrebno opširnije objašnjenje Mislio sam da jedina kazaljka bude sekundara, da sati budu u aperture (ne znam kako se zove na srpskom, možda otvor?) na 9h, a minuti na 3h. Ono što bi još hteo da ubacim na 6 i 12 su datum (1-31) i pokazivač rezerve snage. Sem toga od komplikacija hoću da ubacim i tahometar. Što se tiče dizajna razmišljao sam o ovome (auto union type D)
- kutija - razmišljam o metalnoj koja bi po materijalu i boji podsećala na automobile ili drvenoj koja bi podsećala na stare kutije za alat
Koristila bi mi svaka vrsta pomoći, čak bi bilo dovoljno i samo objašnjenje kako se koji deo na satu zove na našem jeziku (malo mi je nezgodno da stručne izraze prevodim sa engleskog). Inače ovo bi bila i neka vrsta istraživanja tržišta, tako da sam otvoren za sve predloge potencijalnih "klijenata" Za par dana ću postaviti i prve skice.
Bookmarks sajtovi