Mislim da će jedan mehanički hronograf biti sledeća dopuna mojoj kolekciji. Tražeći informacije o tome na netu naišao sam na jedan zanimljiv tekst i odlučio da ga preradim za naš forum.
Komplikacija hronografa čini mehanizam prilično složenim, što dovodi i do visokih cena. Ipak i za relativno manje novca može se pronaći jedan ovakav sat. Tako ću predstaviti modele čija cena kreće od približno 200 eura, pa sve do preko 1.500 eura.
Izbor se svodi na svega par mehanizama. Poređano po cenama, od nižih ka višim, to su:
1. Seagull ST19
2. Poljot 3133
3. ETA 2824-2 sa Dubois Depraz 2030 hronograf modulom
(ne mogu da pronadjem fotografiju)
4. ETA 7750 i njene prerade
Krećemo i sa predstavljanjem satova.
1. Seagull 1963
Najpovoljniji mehanički hronograf sat je Seagull 1963, koji se može naći po ceni od približno 200 eura! U njemu se nalazi ST19 mehanizam, sa ručnim navijanjem i 19 rubina. Postoji i mehanizam sa 21 rubinom. Možete se odlučiti i za verziju sa safirnim staklom koja će vas izaći nešto skuplje. Predstavlja rimejk modela iz 1963. godine, korišćenog od strane kineskih avijatičara. Retro šmeku doprinosi i relativno mali prečnik kućišta od 38 mm.
2. Precista PRS-5
I u ovom modelu nalazi se Seagull ST19 mehanizam. Dizajn je zasnovan na britanskim vojnim hronografima iz 1970-ih godina. Prečnik kućišta iznosi 41 mm. Kazaljke i markeri su premazani SuperLuminova-om. Cena ovog modela iznosi približno 330 eura.
3. Strela Cosmos
U ovom modelu nalazi se Poljot 3133, sa ručnim navijanjem i 23 rubina. Ovaj mehanizam zasniva se na ETA 7733. Dizajn ovog modela inspirisan je hronografima iz 1950-ih i 1960-ih, koji su se između ostalog našli na ruci astronauta Jurija Gagarina. Prečnik kućišta iznosi 38 mm, a visina 14,5 mm. Naravno pored ovog sata može se naći i velik broj drugih satova sa Poljot 3133 mehanizmom, po pristupačnim cenama. Cena modela Strela Cosmos iznosi približno 390 eura.
4. Steinhart Marine Chronograph
U ovom modelu nalazi se specifičan mehanizam. Radi se o kombinaciji ETA 2824-2 mehanizma sa Dubois Depraz 2030 hronograf modulom. U mehanizmu se nalazi čak 49 rubina. Staklo ovog modela je safirno. Prečnik kućišta ovog modela iznosi 44 mm, sa visinom od 16 mm. Cena iznosi 810 eura.
5. Steinhart Nav B-Chrono II
Steinhart u ponudi ima još nekoliko hronograf modela, po sličnim cenama, sa ETA 7750 mehanizmom. Nav B-Chrono II sa cenom od 810 eura predstavlja jedan od jeftinijih modela sa ETA 7750 mehanizmom. Prečnik kućišta iznosi 44 mm, a visina 16 mm. Staklo je safirno.
6. Hamilton Jazzmaster Auto Chrono
Po ceni od 1.345 eura, ovaj model nudi odličan odnos cene, kvaliteta i karakteristika. U njemu se nalazi nedavno razvijeni H-21 mehanizam. Ovaj mehanizam zasnovan je na ETA 7750, sa nekoliko poboljšanja. Glavna opruga je produžena, tako da rezerva snage iznosi čak 60 časova. Unapređena je i balansna opruga, što je doprinelo većoj preciznosti.
7. Stowa Marine Chronograph
U ovom modelu nalazi se ETA 7753, odnosno nešto unapređena verzija ETA 7750. Radi se o elegantnom satu, klasičnog dizajna i umerenih dimenzija kućišta od 41 mm. Cena ovog modela nešto je viša od prethodnog opisanih i iznosi 1650 eura.
Postoje i drugi mehanički hronografi koji se mogu pronaći po sličnim cenama, ali se svi zasnivaju na par opisanih mehanizama. Ako neko smatra da sam izostavio neki model, slobodno može da ga predstavi.
Tekst koji mi je poslužio kao orijentir
Bookmarks sajtovi