Poruku iznad citirane je moderator korigovao tako da će možda ova poruka biti konfuzna tj nejasna. U modifikovanoj poruci polazi se od pretpostavke da je to pilotski sat. Po meni možda jeste a možda i nije. Rekao bih da je sat iz 30 tih godina. Po dizajnu liči na vojne satove ( mada nije svaki sat crnim brojčanikom i sekundarom na poziciji 6 vojni sat ). Sat liči i na pilotske satove iz 30-tih ali nema rotirajući prsten sa markerom za merenje protoka vremena ( možda je skinut jer mi taj prostor nekako deluje prazan a možda nije ni postojao ), nema kazaljke sa svetlećim premazom i krunica sata je atipična za pilotke satove. Krunica pilotskog sata bi trebalo da je veća tj isturenija kako bi olakšala pilotu rukovanje satom. Ova krunica ne samo da je mala nego je i donekle uvučena u kućište. Sa druge strane fiksne ušice kaiša navode da bi mogao biti u pitanju vojni sat. Dakle ima razloga i za i protiv vojnog sata.
Procenu vrednosti ne znam da dam, retko to i činim. Stanje sata mi ne izgleda baš najbolje, polomljena ušica mu svakako nije plus ( ne vidim , slika je mutna, ali čini mi se i da je jedna ušica kaiša varena ). Da li mehanizam radi nije ni rečeno.
Dati tačne podatke i procenu sata koji je tako star i potiče iz vremena kada su mnogi pravili satove za vojsku od čega samo šaka proizvođača i danas postoji u zemlji gde je tržište malo je sve samo ne lako. Ono što takođe čini identifikovanje vojnog porekla teškim jeste nedostatak vojnih oznaka ali to nije retkost kod satova iz tog perioda. Kako se Drugi svetski rat bližio kraju neobeležavanje satova je bio čest slučaj. Konfuzija , panika, razaranje je učinilo svoje . Neke fabrike su uništene zajedno sa dokumentacijom.
Strpljenje u kombinaciji sa guglanjem mogu nekada pomoći. Ne uvek.
Bookmarks sajtovi