Posjedujem Schaffhausen iz '60ih godina. Zlatna narukvica, potreban servis pa me zanima da li uopste postoji trziste za te satove, sa slikama cu malo kasniti. Hvala!
Ako je zenski sat u pitanju, trziste je veoma ograniceno, ali u svakom slucaju postavi slike sata, mozde ce neko moci nesto vise da ti kaze.
Dobro dosla na forum.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
U boljem stanju od ovog se prodaju za 500$ na ebay-u.
https://www.kupujemprodajem.com/Prod...htm?filter_id=
Pozdrav... Moze li mi neko reci koliko vrede ova tri sata... Unapred zahvalan...
naime zanima me vase misljenje i procijena vrijednosti dva sata ,
prvi je tcm tchibo certified merchandise sky diver, nisam o njemu nista nasao na netu, po meni je jako ljep i kvlitetan u usporedbi sa svojim louis erardom,al opet ja sam laik evo par slika
drugi je darwil 17 rubis automatic, prijatelj od kojeg sam ga dobio tvrdi da je star 60-tak godina
Ne znam koji Louis Ererd imas, ali koji god da je, ne ide poredjenje sa ovim satom... Louis Erard, mozda ne toliko izvikan brend kao neki, spada u ligu ozbiljnih satova, a pored interesantnog dizajna, cinjenica da su u njima ETA masine, uz in-house modifikacije, dovoljno govori koja je liga u pitanju.
S druge strane, Tchibo jeste veliko ime... ali u industriji kafe. Sad, to sto pored toga svoje ime lijepe i na igracke, cipele, pidzame, aparate, a evo, vidim, i na satove, to je druga stvar. Dakle, uzevsi ovo u obzir, radi se o reklamnom satu, kvarcnog, po svoj prilici kineskog mehanizma, pa vjerujem da ne kosta vise od desetak- dvadeset eura.
Sto se Darwila tice, vec se na ovoj temi cesto pominjalo, a evo mozes i ovdje malo da pregledas o cemu se radi
Darwil - tako poznat, a ipak nepoznat
Uglavnom, satovi prije svega sentimentalne vrijednosti.
Он сказал: "Поехали!"
Imam priliku da se nagodim za sat Alpina bumper cal. 582, to je prvi bumper kalibar koji je proizvela Alpina negdje 1945 godine. Nažalost ne posjedujem originalnu sliku sata, ali sam pronašao slične primjere na internetu da imate uvid o čemu se radi - nadam se da neće biti problem.
Kućište sata je izrađeno od željeza (nije ni čelik ni mesing) i preko baznog metala je navučena zlatna košuljica (nije u pitanju pozlata, nego zlatna navlaka). Na nekim dijelovima je otpala, najviše na kraju nožica, gdje se dodiruje sa remenom (vjerovatno od trenja), usprkos tome najveći dio navlake i dalje je na satu, po mojoj slobodnoj procjeni preko 90%. Sat ima dva poklopca, vanjski na navoj sa dekorisanom unutrašnjosti i tanji unutrašnji poklopac, koji štiti mehanizam. Kada smo kod mehanizma, on je u najboljem stanju od cijelog sata, radi besprijekorno. Evo link veoma sličnog primjerka, s tim da je ovaj čelični, što mu je prednost, ali zato primjerak koji se meni nudi ima bolje očuvan cifer. Link:
bidfun1393698900 (Closes: 3-1-14, 19:35:00) Alpina Hammerautomatik Kal.582 ca .1949
Pronašao sam sliku jednog Alpininog cifera, koji je skoro identičan (90%) tom što je meni ponuđen.
Prilog 106032
E sad pitanje, stvarno ne znam ni okvirno koliko sat vrijedi, cijene se kreću (od onih primjeraka koje sam pronašao na internetu) od 50 do 1300 dolara. Nažalost ne znam pronaći opciju ne ebay-u gdje se može pogledati istorija aukcija pojedinih predmeta (ako se uopšte tako nešto i može vidjeti) - što bi bio najrealniji pokazatelj vrijednosti.
Molio bih vas da mi bar okvirno kažete vrijednost od-do da imam prostora za cijenkanje, a da ne pretplatim sat.
Unaprijed zahvalan
Poslednja ispravka: Robert71 (27.1.2015. u 17:47)
Bookmarks sajtovi