Pozdrav!
Ovu temu započinjem jer smatram da su Olimpijske igre jedne od najvećih događaja u svijetu sporta i svijetu uopšte. Više milijardi ljudi širom svijeta prati igre i vatreno navijamo za svoje...
Sve je to lijepo, ali ovdje smo radi satova zar ne?
Pokrećem ovu temu jer me interesuju vaša misljenja, predlozi, kritike i satovima koji prave posebne serije povodom Olimpijskih igara.
Ja u zadnjih par dana intezivno istražujem o satovima koji su pravljeni za OI i mogu reči da sam vrlo oduševljen. Ne poređujem ovo sa klasičnim reklamama kao što npr. Seiko na satovima stavlja Grb Barcelone, Casio Red Bull-a i tome slično, smatram da su ove reklame OI na satovima nešto posve drugačije i nešto što je vrijedno pažnje.
U svijetu ima kolekcionara koji skupljaju satove isključivo pravljene povodom OI. I s pravom smatram da su to kolekcionari koji najteže dolaze do svojih "bebica" ali pravi zaljubljenik nikad ne odustaje!
Na primjer, Ruski satovi: Za njih ne možemo, u jednu ruku, reći da su reklamirali nešto posebno, jedino što su stavljali jesu petokrake, lik Lenjina ili Staljina itd, ali to je uobičajeno za SSSR. I primjećujem da su tadašnje fabrike satova pravile više modela povodom OI u Moskvi 1980, i to ne mogu svrstati u reklame, jednostavno to je postala tradicija da neki brendovi izbacaju OI serije.
evo nekih slika ruskih OI satova: ( slike sam preuzeo sa neta, ne posjedujem nijedan model sa znakom OI)
Ovo su samo neki od ruskih modela, ima ih još masu...
Znamo da Rusi prave raznorazne satove i da su na našem tržištu jeftini jer ih ima na "milione".. ali ove modele sa OI iz 80 možemo smatrati pravim raritetima iako ni oni nisu toliko skupi na tržištu.
Tu su i braća Švajcarci, pogotovu Omega koja maltene tokom svakih OI izbaci po jednu seriju:
Ovaj model gdje je Olimpijski simbol pretvoren u "djukere" za hronograf izgleda savršeno, smatram da je ovo možda i najbolji dizajn za OI
...Uh zamislite da imate ovaj sat..
Ne izgleda toliko da reklamira OI, makar ne u prvom planu..
Tu je i Seiko, Jedini ne švajcarac ( sem Junghansa koji je mjerio vrijeme na OI u Njemačkoj, nisam siguran za ovu informaciju,) koji je mjerio vrijeme tokom Igara u Tokiu 1964.. Ima i on modela pravljenih povodom igara ali to je vrlo, vrlo , rijetko pošto je fabrika takve modele poklanjala, znači, nikad nije bilo u prodaju takav Seiko...
Ovo je samo kap u moru od modela OI, samo zamislite šta još ima s "ovim krugovima"
Moje mišljenje je da je ovo jako lijepo kad se reklamira, jer u suštini nije to reklama za nekog pojedinca, pjevača, sportiske, kluba, države, već je ovo reklama cijelog svijeta jer na Oi učestvuje cio svijet...
Bookmarks sajtovi