Mislim da je HADZI DALIBOR rekao sustinsku istinu u ovoj raspravi (mada je bilo jako mnogo dobrih argumenata i drugih ucesnika). Do ove rasprave sam imao prevashodno negativan predznak kad se pomenu FC satovi. Ni ova "rasprava" mi nije drasticno promenila stanoviste ali, @kengur - kada zelis da pobijes neciji stav ili da ga ubedis u suprotno, moras upotrebiti cvrste argumente i najbitnije - koristiti civilizovanu komunikaciju.
U svom poslednjem postu si napisao:
Namerno sam izdvojio pomenuti deo recenice. Ovakav ton se bas ne tolerise na forumu i molim i tebe i sve ostale clanove da rasprava ostane civilizovana.Zver je postavio sliku i kaze da je i kod Pateka mali mehanizam,valjda ima oci pa moze da vidi kako je obradjen mehanizam i pozadina,postoji razlog zasto je to tako neznam koji je model u pitanju mozda se nesto vrti izmedju cifera i tog obruca.
Da se vratim na temu:
Imao sam prilike da sretnem sa FC a jos vise sa Alpina satovima. Neki moji prijatelji, cija misljenja dosta cenim, imaju cele kolekcije Alpininih satova (ljudi su iz inostranstva, kod nas ove satove nisam sretao).
Ja sam FC/Alpina brend shvatio kao i Oris ili Fortis. Firmu koja se probija u moru drugih "mid-range", koja pokusava da se izdvoji od drugih sa nekoliko detalja.
Najpre - imaju izuzetno agresivan nastup i marketing.
Zatim - dizajn im je vrlo "smeo"! Ovo svesno i namerno kazem iz par razloga! Retko koja firma izbacuje Regulateur model pa jos u sportskoj varijanti a Alpinin sam imao prilike da nosim i izgled i kvalitet izrade je bio odlican. Mehanizam je, koliko sam pricao sa vlasnikom, bio doradjena ETA 2824 ali im to ne mogu uzeti za zlo. Imao sam prilike da vidim i neke druge Alpinine diver modele i nisam stekao utiksak da se radi o losem kvalitetu izrade a mehanizmi su uvek bili lepo ukraseni!
I u slucaju FC satova - istovremeno me je i iritiralo i svidjalo mi se sto namerno potenciraju wow efekat "prediazjnirajuci" klasicne modele i pratece pakovanje. Naprosto - jedini su iz mid-range segmnenta koji to rade. Na granici kica i genijalnosti, rekao bih.
O pominjanom "sakrivanju mehanizma" mislim da treba reci par reci - vecina proizvodjaca danas pokusava da napravi velike satove (jer je to moda, je li) bazirajuci ih na relativno malim mehanizmima. Za posledicu potrebno je "uglaviti" mali mehanizam u veliko kuciste a odstojnike koji se pri tom koriste - sakriti. Ovo rade bas svi proizvodjaci satova velikih precnika koji koriste ne samo ETA mehanizme vec i svoje in-house. Naprosto - manji mehanizam se moze ugraditi i u manji i u veci model sata . Ja ovo ne mogu ni FC-u ni bilo kom drugom uzeti za zlo. Inace - ETA je pocela da pravi seriju Valgranges mehaznizama, baziranih na 7750 dizajnu, kako bi kreirali osnovu za velike mehanizme, koji bi se ugradjivali u vece satove. Nazalost - ovo se poklopilo sa ETA-inom odlukom da prestane da isporucuje mehanizme van Swatch grupacije, pa cemo morati da sacekamo da istekne 15 godina od kada su patentirali Valgranges, kako bismo ugledali takve mehanizme iz Sellitinih i drugih pogona.
Kao sto sam napisao - preterano agresivna pojava (u sta upada i prisutnost na aerodromima na odredjenim trzistima da bi povukli na "kvazi-ekskluzivnost") i dizajn satova me u ovom slucaju ne doticu previse i kod mene izazivaju i suprotan efekat ali mi se dopada da se pri tom kvalitet satova zaista popravlja, da se, kada se koriste tudji (citaj ETA) mehanizmi - oni cesto prilicno lepo ukrasavaju a najvise pozdravljam razvoj in-house mehanizama. Firma koja pretenduje na takvo mesto (prelaz iz mid-range i high-range) - mora da ima in-house mehanizme.
Videcemo sta ce FC raditi u narednim godinama!
Bookmarks sajtovi