Prvo želim da pozdravim Marka i da mu iskreno čestitam na svemu što je do sada uradio. Pročitao sam i intervju s njim koji je napravio gazda i moram reći da mi se posle njega Marko još više svideo. Mlad momak sa temeljnim znanjem i sjajnim vizijama, koji zna šta hoće. Mnogi završe dobre škole ali nemaju ono što Marko vuče još iz detinjastva...ljubav i krajnju posvećenost kreaciji uopšte. Velika je stvar uspeti u svetu dizajna, posebno u Italiji koja je postavila najviše moguće standarde u toj oblasti.
Ideja od koje je krenuo u rad na srpskom satu je odlična, naziv DESPOT takođe, jer simboliše ono najbolje po čemu je naš narod ostavio traga u istoriji, a pri tom je i lako izgovorljivo na svim jezicima. Uh...nadam se da značenje gospodar neće biti tumačeno našom pretencioznošću! Slažem se da krunu u sredini treba još doraditi i učiniti je čitljivijom. Krst možda dovesti do trolisnog, jer je više zastupljen kod nas iako je i ovaj vizantijski sasvim dobar. Rimske brojeve, koliko god bili vizuelno lepi treba izbeći , jer je naša vekovna duhovnost i sveukupna tradicija bila više okrenuta istoku nego zapadu. Ćirilica je u kaligrafskom smislu prelepo pismo i naravno da MORA biti zastupljena na satu, ali možda baš tu treba napraviti dizajnersku sponu tradicije i modernog doba i učiniti je savremenijom od pisma iz miroslavljevog jevanđelja koje je prečesto korišteno. Sat ultramodernog dizajna i u njemu redizajnirani ćirilični karakteri...smatram to pravim spojem i punim pogotkom. Kazaljke mi se sviđaju i ne plašim se da će S na sekundari biti tumačeno kao C. Mene pre na asocira na polumesec i 500-godišnje tursko prisutsvo. No, i kao takvo, to je neizbrisivi deo naše prošlosti. Za one koji ne znaju ćirilicu to može biti samo dobar dizajnerski detalj, a i to je dovoljno jer sekundaru čini jedinstvenom. Možda treba razmisliti i o malom otvoru na ciferu koji bi dozvolio pogled u srce mehanizma...eh...da je moguć još i vidljivi tourbillon...ali ionako će cena sata biti paprena, pa da to zaboravimo. Slažem se sa kolegom popovcem da crvena boja mora biti zastupljenija. I, još samo da dodam: ono, prvi srpski sat...treba izbaciti.
Ovo bi bio moj prvi osvrt na ponuđeno rešenje, i siguran sam da ga autor neće shvatiti kao neko
pametovanje, već želju da se ono konačno učini još jedinstvenijim. Sve najbolje Marku i svim ostalim zaljubljenicima u satove.
Čekamo srpski sat, pa makar ga i neću moći sebi priuštiti, neka se samo pojavi!
Bookmarks sajtovi