Pozdrav svima. Ima 3 meseca kako sam kupio automatik, mehanički sat, seiko, sa mehanizmom 4R57.
Jesam prezadovoljan, ali ne razumem neke stvari.
Osnovno što ne razumem, jeste tačnost sata na dnevnom nivou. Ako recimo sat ostavim da cifarnik gleda u plafon, onda sat žuri, recimo 0,5 sekunde na čas. Malo više žuri, kada je potpuno navijen, a malo manje kada je navijenost pri kraju.
Kada ga nosim, ili ostavim u položaju da je 12 gore a 6 dole, onda kasni, recimo takođe 0,5 sekundi na sat ili manje. Takođe, kada je navijen do kraja, kasni manje, kada je pri kraju, kasni više.
Tačnost, mu usklađujem upravo na ovaj način. Nosim sat 8-10 sati, on okasni 4-5 sekunde, onda ga malo držim sa 12 naviše, i par sati pre spavanja, ga ostavim da gleda cifarnik u plafon, i ujutro ga dočekam da žuri 4-5 sekundi i tako svaki dan.
Moja pitanja su:
- Da li se i vaši automatik/mehanički satovi isto ponašaju, i da li ste opterećeni time, da ih držite u par sekundi tačnosti?
- Da li možda znate, da li ovaj mehanizam 4R57 "ne voli" ručno navijanje, kao što se može pročitati za neke švajcarske mehanizme? Obično ga vikendom navijem ručno, a radnim danima se navija od nošenja.
- Da li mi možete pojasniti pojam "hronometar" tačnosti po švajcarskom standardu? Konkretno, ako bih ja ovaj sat samo nosio, on bi svaki dan kasnio oko 10-15 sekundi, što je u skladu sa specifikacijom. Ako bih ga ostavio da svo vreme gleda u plafon, žurio bi 10-15 sekundi svaki dan, što je takođe u skladu sa fabričkom specifikacijom mehanizma. Mojim načinom, malo nošenja, malo u plafon, ja postižem da je u 2-3 sekunde tačnost dnevno i to po mojoj želji, mogu da sam odredim da li da žuri ili da kasni tih par sekundi dnevno. Da li se onda ponašanje ovog sata uz moju manipulaciju može podvesti pod "standard hronometra" ili "hronometar" standard, predviđa -/+ 5 sekundi u jednom položaju svih 24h, i to bilo kojem?
Samo da dodam, i ja sam se zarazio satovima. Čitam forume, gledam sajtove, gledam video rivjuve, sebi dajem target da će taj ili onaj biti moj sledeći, iako realno ne vidim razlog. Trenutno imam 2 sata, kvarcni tačnosti 1 sekund mesečno i ovaj mehanički i realno mi ne treba treći sat, a izgleda da neću izdržati i kupiću i to neki 2000-3000 eur. Mene kada dohvati neka manija, ne mogu da se suzdržim.
Bookmarks sajtovi