Istorijski gledano je po meni najlegitimniji pristup u rangiranju Top 5 proizvođača
1 - bez ikakve sumnje i dalje diskusije Omega, proizvođač koji je najbolji i koji je sve napravio kako kaže Gerald Genta, koga su svi ostali kopirali on dodaje, smatram da najmanje polovina izuma, trendova i koncepata ručnog sata ikada napravljenih otpada samo na Omegu, a manje od ostale polovine na sve ostale
2 - Rolex jer i on je dao sjajne izume koje je doduše za razliku od Omege veoma sebično štitio patentima od konkurencije, takođe je ponovo popularizovao po meni koncept ručnog mehaničkog sata od početka devedesetih godina zajedno sa Omegom Seamaster 007 i omogućio ostalima da se vrate u posao ali mislim da je uticaj Rolexa takođe i veoma loš jer je totalno unificirao dizajn, kako kućišta i bezela, tako na narukvica (Oyster je ubio NSA, Ladder, Chatelain, Gay Freres, Bonklip, beads of rice tipove narukvica)
3 - Patek Philippe, jednostavno su oduvek kad je kvalitet izrade, ukras, standard prema kupcu, zahtev kupca, klijentela bili na prvom mestu
4 - IWC, nikada nije ni bio izvan Top 5, Hodinkee kaže da im je istorija izrade ronilačkih satova bogatija od Rolexa, a ronilački satovi su baš ono što Rolex i stavlja na mesto broj 2
5 - Longines, peto mesto može lako i nekom drugom pripasti, Longines je afrimisao sve koncepte pilotskog sata sem B-Uhr koncepta, Longines je napravio prvi chronograph mehanizam, a sve dok ga nije kupio Swatch je pripadao skoro pa visokoj klasi satova, čak mehanizam 13 ZN, odnosno seriju 30 CH i 30 ZH stavljaju rame uz rame sa Patekovim hronografima
Napomena: svih 5 pomenutih manufaktura su zajednički napravile prvi kvarcni mehanizam na svetu, nisu to bili japanci, već su sami švajcarci započeli taj trend i sebe ubacili u spiralu, bila je to Beta 21, gde je ubedljivo najveće učešće ipak imala niko drugi do Omega
Bookmarks sajtovi