Prikaz Top 50 brendova u 2012. u Evropi i Americi, podaci su od internet stranice Chrono24, koja mesecno ima 40 miliona pregleda. Istrazivanje je obuhvatilo sve satove, nove, polovne i vintage.
Prikaz Top 50 brendova u 2012. u Evropi i Americi, podaci su od internet stranice Chrono24, koja mesecno ima 40 miliona pregleda. Istrazivanje je obuhvatilo sve satove, nove, polovne i vintage.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Cela lista me ne iznenadjuje previse , osim pozicije Zenita i a posebno Seika. Donekle me iznenadjuje za mene visoka pozicija Panerai , bez obzira sto mi je panerai medju 5 brendova koje najvise volim.
Ima razlike ali nije neka drastična.
Serb,
Panerai = Rambo !
Poslednja ispravka: HADzI DALIBOR (18.1.2013. u 22:38)
Pozicije Seika, a narocito Citizena su takve kakve su, verovatno zbog toga sto se sajt bavi prodajom polovnih i vintage satova, a to su uglavnom satovi koji se kupuju novi, i kod kojih nije velika razlika kad se kupuju u nekoj online prodavnici ili na berzi poput chrono24.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Hvala Rus, interesantna lista. Kao što reče Dalibor i nije neka razlika izmedju EUR i USA. Nisam uporedjivao detaljno celu listu, ali vidim da je TOP 10 brendova identično uz neke razlike u rangu pojedinih.
Mislim da ova lista zaista dosta govori o popularnosti i jačini ovih TOP 50 brendova. Ako bolje razmislite, snaga odredjenih brendova se na neki način i ogleda u veličini potražnje za njihovim polovnim satovima.
Meni bi bilo takodje interesantno videti ovakvu listu za proizvodjače automobila...
Ono sto sam ja negde pročitao ovih dana, je da na svetskom trzistu stvari stoje ovako
1 toyota sa 9,7 miliona vozila (22% više nego 2011)
2 GM 9,29 miliona (oko 2% vise u odnosu na 2011)
3 Volkswagen nešto ispod 9,1 miliona (11% vise nego u 2011)
Toyota je od 2008 neprikosnovena na prvom mestu po broju prodatih, jedino je 2011 bila na trecem zbog cunamija, zemljotresa i zatvaranja pojedinih fabrika izazvanim time.
Evo podatak koji mozda govori koliko je Evropsko tržiste. Na evropskom tržištu Toyota je prodala 837.969 automobila, što je za 15.583 više nego u 2011. godini. Od ukupnog broja kupcima je isporučeno 792.359 Toyota, dok ostatak od 45.610 automobila otpada na vozila marke Lexus. Dakle, manje od 10% ukupne prodaje.
Ukupan broj prodatih novih vozila u SAD prošle godine iznosio je 14,5 miliona, što je najviše za poslednjih pet godina. U Kini, najvećom svetskom tržištu automobila, prodato je 19,31 miliona vozila u prošloj. godini, ili 4,3 odsto više nego godinu dana ranije. Za Evropu nisam nasao podatak.
Poslednja ispravka: 23jewels (18.1.2013. u 23:51)
E vidiš to je jedna strana medalje, a mene zanima kakva je potražnja za ovim brendova na tržištu polovnih automobila. Zato sam i rekao da je ova statistika sajta chrono24 zaista korisna.
Evo razmislite o sledećem primeru: šta mislite kakva je razlika u potražnja za novim i polovnim Hyundai automobilima na tržištu? Mislim da je razlika velika, ali opet nemam tačne podatke koji bi potkrepili ovu moju tvrdnju...
Sad ne znam koliko je moguce napraviti takvu statistiku, jer nova vozila prodaju distributeri, pa mogu i imati uvid, a polovna prodaje kako ko stigne...
Što se Hyundaja tiče,i novih modela, znam da je u Evropi beležio konstantno povećanje prodaje i sada drzi oko 3,5 % ukupnog Evropskog trzista. Evo i neke statistike
Hyundai/Kia prodali preko 7 miliona vozila u 2012. - Ekonomija
Statistika za našu zemlju ima ovde
Vrele Gume online - autobarometar
Ocekivao sam Seiko,Tissot i Zenith na visim pozicijama.
Uopste me ne iznenadjuje pozicija Paneraia s obzirom sta S.Stallone radi za tu kompaniju.
"Mi pravimo stvari koje ljudima ne trebaju,zato proizvodjac satova ne sme da ima prejak ego"- Jean-Marc Jacot
S obzirom da rangiranje ukljucuje nove, polovne i vintage satove onda mi je ova rang lista i ocekivana. Da budem iskren ja sam ocekivao da je Panerai na visoj poziciji, posebno sto se njihovi vintage satovi veoma dobro kotiraju a traznja je ogromna. Rolex i Omega su sto zbog broja modela, sto zbog samog brenda ocekivano na prvom mesto, i sigurno najomiljeniji sa siri krug kolekcionara. E jedino mi na ovoj listi nije jasno kako je Hublot na 11 poziciji, ni tradicija, ni preveliki broj modela, a nesto mi se cini da se i takav sat ne prodaje preko internet sajtova.
Bookmarks sajtovi