O kupovini i prodaji satova se odavno diskutuje na forumu, ali do sada nismo konkretnije razgovarali o aktivnosti koja nam često pomaže da osvežimo kolekciju, a to je prodaja satova. Do sada nemam neko veliko iskustvo u ovome, a satovi koje sam prodao su uglavnom jeftiniji primerci koje sam oglasio ovde, na KP ili na voćki.
Najbitnije što sam do sada primetio jeste da je za prodaju bilo kakvog sata potrebno dosta vremena. Rekord mi je prodaja nekog jeftinog sata za koji me je kupac zvao četiri meseca po postavljanju oglasa. Hteo sam da pitam sve vas koji ste prodavali satove koliko vam je vremena u proseku potrebno da ih prodate, ukoliko se takav podatak može nekako izvesti.
Zanimljivi su mi i raznorazni kvazi-kupci, tj. oni koji samo troše i moje i svoje vreme. Ne znam zbog čega je teško čitati kratak i jednostavan tekst, gde obično napomenem da ne odgovaram na SMS poruke, da nisam zainteresovan za razmene ili da je cena fiksna. Ukoliko stavim sve tri napomene, ljudi retko zovu ili pišu, premda se nađe i poneki pacijent. Na primer, na oglas za sat za koji sam tražio 130€, javlja se mamlaz koji nudi 40€ i dva krša za razmenu. U pitanju je jedan preprodavac koji je u negativnom kontekstu jednom i spomenut na forumu. Naravno, nisam ni odgovorio, premda priznajem da sam imao žarku želju da ga uputim na bukvar za prvi razred osnovne škole i neki rečnik, kako bi shvatio šta znače izrazi ’fiksna cena’ ili da nisam zainteresovan za razmene. Za isti sat sam primio SMS poruke, uglavnom sa smešnim ponudama, pa se nisam ni pomučio da odgovaram. Na pitanje o ’zadnjoj ceni’ obično uputim na tekst oglasa, ali slaba vajda. Moja ’zadnja cena’ je ista kolika i ’prednja’ – a to je cena koju sam naveo. Cenu mogu da spustim prijatelju ili poznaniku, ali nepoznatom kupcu – jok. Ukoliko nekome odgovara, on će kupiti, a ukoliko je smatra visokom, neka slobodno potraži isti sat po nižoj ceni gde god želi. Najveći biser je bio tip koji je hteo da kupi jedan jeftini ruski sat, čiji sam mehanizam fotografisao i postavio u oglas i naveo da je sat na navijanje – geniju sam jedva objasnio da mehanički sat nema baterije i da to što je video neki sličan sa kvarcnim mehanizmom ne znači da ga i ovaj sat poseduje. Uspeo sam kada sam mu dao primer da mnogi automobili postoje u verzijama sa dizel i sa benzinskim motorom.
Kako vama ide prodaja satova i da li ste imali pacijente kao ja?
Bookmarks sajtovi