Pitanje estetike ili ...
Funkcije. A i dioptrije.
Šta je moderno a šta pomodno?
Nosite li sat uopšte? Ako da, treba li Vam? Ili je samo deo garderobe. Ako se posmatra iz ugla kolekcionara, to je jedna priča: sat je nekretnina, vrednost sam po sebi, skoro fetiš i NEMA upotrebnu dimenziju.
Treba Vam svakodnevno, često, bitno je da je tačan, pouzdan, kvalitetan ...
U tom slučaju većina nosi časovnik cenovnog ranga 150 - 500e.
Pa onda pitanje ukusa...
Koliko ima različitih pogleda na ova pitanja? Onoliko koliko i ljudi sa satom na ruci.
Mene zanima sledeće: dosta tema i postova tangiralo je pitanje dimenzije sata, pogotovo u savetima oko kupovine. Često pominjani parametri su nalik podacima sa sistematskog pregleda: visina, težina, gradja, obim zgloba ... Ima ljudi nesigurnih u sebe, pogotovo mladjih, treba im savet. NEMA dobrog saveta. Možda kad biraš kaput: nemoj taj, progutao te je, vidi neki duži, malo ti je uzan ...
Gradite sopstveni ukus, izbegavajte sve što izgleda nametljivo i pre svega birajte srcem, i ako imate neku nedoumicu, obratite pažnju samo na veličinu svoje šake a ne ručnog zgloba! Ima mršavih ljudi sa velikom šakom kao i punijih ljudi, sa punijim doručjem koji imaju manju šaku. Obim ručnog zgloba u odnosima tih proporcija skoro da je nebitan.
Moj primer: obim zgloba 18,5 cm, što bi bio neki prosek ili malo ispod, a 9,5 x 18,5 cm dimenzije šake (bez palca). Evo nekoliko različitih dimenzija satova na takvoj ruci, gde i ovi veći podnošljivo izgledaju. Bitno je da sat ne proguta šaku i obrnuto.
Prečnici su 4,8 4,7 4,2 4,0 i 3,4 sve bez krunice.
Budite obazrivi sa satovima koji imaju mali cifer, imaju tendenciju da izgledaju manji nego što jesu. Poredjenje: Omega - Vostok (3,4cm oba), dva Seika medjusobno (4cm oba) i Molnia - Nelco (4,7 - 4,8cm).
Opet, na kraju, relativizujem sopstveno mišljenje i NAGLAŠAVAM ranije podvučene delove. Hvala.
Bookmarks sajtovi