Ova odluka Swatch-a iz današnje perspektive možda i može da se opravda argumentom da će ostati samo oni koji ulažu u inhouse mehanizme, ali sa druge strane ta odluka će verovatno povećati cene satova u sadašnjem cenovnom rangu od 500e do 1000e., prvo što takvo ulaganje nimalo nije jeftino, sem ako se ne radi samo o šminkanju već proverenih mašina tipa 6497-8,a drugo povećaće se cene i do sada jeftinijih mehanizama tipa Sellita.
Poslednja ispravka: zare (22.2.2013. u 14:03)
Zare, mislim da Sellita ima najveći udeo u satovima tog cenovnog ranga, tako da ne razumem logiku.
"Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life
Logika je u konkurenciji, ako nema Ete, Selliti će skočiti cena.
Swatch group ima najveci udeo na globalnom trzistu od 17%,posle njih je Richemont sa 14.7,Rolex 11.4 i na kraju LVMG sa 4.5%.Ipak Swatch nije ni blizu 70% trzista,mozda u pojedinim segmetima ali generalno to nije slucaj.
malo vise informacija na sledecem sajtu.
Zanimljivo je da Patek i AP imaju udeo na trzistu od 3% i 1.7%.
Swiss watchmaking - An industry with a difference - WtheJournal - all about high-end watches
Poslednja ispravka: kengur (22.2.2013. u 15:12)
To je jednostavno.Desiće se kada ih tržište prisili da to urade.
Uvek to tako ide-Prvo se namiruju najšire (siromašne) narodne mase proizvodima lošijeg kvaliteta koji liče na one kvalitetne.
Kako narod bude imao više para imaće i veće zahteve u pogledu kvaliteta.Te zahteve će da prati i spremnost da se ,zarad pomenutog kvaliteta izdvoji i veća suma za taj proizvod.
I tada proizvođači podižu kvalitet za 25% i cene za 50%.
U sledećem ''krugu'' kvalitet je na 50% i cena na 100%.
I tako...
Rus-PA kažeVerovatno ce se to desiti nekad, ali bojim se da ce do tog trenutka jos mnogo vode proteci dunavom.
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Ne sekiraj se, dok postoji Claro koji nosi oznaku swiss made, ne bi trebalo da skoči toliko cena u najnižem segmentu. Više će se osetiti u segmentu mehaničkih hronografa....
"Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life
Mislim da iz Kengurovog linka ovaj grafikon zasluzuje da se posebno prikaze jer je barem mene, ona poprilično iznenadila. Ne toliko da je Rolex suvereno na prvom mestu po profitu, nego npr. za Cartier ne bih nikad pomislio da mu odmah "diše za vratom", a i neki drugi proizvodjači su me poprilično iznenadili po svojim pozicijama kao što su Longines,Tissot i da,Breguet koji je "jači" od npr. Audemars Pigueta i IWC-a.....
Seiko Green Willard SPB153J1
Seiko 62 MAS Re-Issue SPB149J1 Limited edition
Seiko Panda Chronograph SRQ029J1 Limited edition
Seiko 62 MAS Re-Creations SLA037J1 Limited edition
Seiko KS Hi Beat 5626-7040 Chronometer Automatic
Da li postoje i neki podaci o prodatom broju komada? Ako sam dobro shvatio grafikon, ovde je iznet samo profit.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Bookmarks sajtovi