Haifisch23 kaže:
Boško, odlično napisano. Posebno mi se sviđa, što si uključio iskrenost izvođača i to je suština svega kod najvišeg razreda finiširanja.
Ja sam već dugo opčinjen tim sastavnim delom horologije ali moram da priznam, da sam i nakon svih ovih godina ostao nekako razdvojen. Obično je tako, da kada se upustiš u materiju i proučavaš satima, danima, mesecima, godinama, spoznanja dovode do nekog određenog zaključka ali evo meni se na ovom području to nije desilo. Bilo je perioda, kada sam bio već na tome da prodam najveći deo postojeće kolekcije ili čak uzmem neki dugoročni kredit i ovu moju ljubav i pripadnost zaokružim nekim gralom u vidu hronografa Pateka ili Langea (radije Pateka zbog istorije) i da to bude to. Kraj i nema više. Ali nažalost ili na sreću, ti gralovi su upakovani u kućišta iz zlata ili platine, što im diže cenu u nebo a meni lično pretpostavlja emotivni deficit, jer sam uvek naginjao čeliku.
Drugi, isto tako važan faktor prepreke je predstavljao odnos funkcionalnost : dekoracija. Lično naginejem prema prvom. U neku ruku mi je žao, što je došlo do takvog tehničkog napretka u razvoju materijala, jer je ranije formula bila jednostavna: dugovečan i kvalitetan rad je uz strukturu i kvalitet materijala komponenti mehanizma donosila dekoracija najbitnijih elemenata u vidu angliranja i poliranja do nesvesti: od osnovne ploče, preko celog gear traina, do rotora. Ali kada su i Patek i Lange u mehanizam stavili silicijum, onda to u neku ruku menja formulu u funkcionalnost < dekoracija.
Ono što mi iskače je ta razlika u odnosu na pre, kada je dekoracija bila isključivo ili najvećim delom u svrhi funkcionalnosti sata a sada je postala posebna disciplina, koja je više namenjena stvaranju dodatnog utiska nego svojoj prvobitnoj ulogi. Zato i razumem negodovanje Voutialainena i Dufoura, kada se između redova malo podruguju silicijumu i sličnim "novitetima", jer pravi izazov je napraviti ono što prave oni iz "tradicionalnih" elemenata.
Naravno, niti u jednom trenutku ne osporavam, ne sumnjam u sav trud, iskrenost, veštine i najviši stepen znanja najvećih imena horologije ali taj crv košmara u mojoj svesti, da to rade samo zbog toga da rade, nikako da racionaliziram. Kada u Zeitwerku vidim svu vrhunskost najvišeg stepena dekoracije oko najdeblje silcijumove spirale u horologiji, uvek se zapitam, čemu ste se toliko mučili, kada nema stvarne potrebe za time? Obožavam i častim savršenstvo Patekovog hronografa ali kao i Lange, to na kraju ispada više umetničko delo nego ujedno i sat.
Naravno, nemam ništa protiv da ljubitelji horologije uživaju u tome, da kupovinom svakog takvog sata ujedno postaju vlasnici muzejsko vrednog artifikata (to sam i najbolje znaš, jer poseduješ dva takva primerka), naprotiv potpuno ih razumem i podržavam ali za sada sebe ne mogu da nađem u takvom stanju.
Bookmarks sajtovi