Zanimljiva teorija ruskog novinara, pročitajte.
Kraj jedne zlatne industrije - otkucava satovima - B92.net
Zanimljiva teorija ruskog novinara, pročitajte.
Kraj jedne zlatne industrije - otkucava satovima - B92.net
Mišić M.
Nije bas neki prorok.
Ne znam baš mnogo o autoru teksta, niti zbog čega je ova vest uopšte i preneta (OK, kod nas ionako više ne postoje novinari, već se sve zasniva na nekritičkom prenošenju tuđih sadržaja), ali evidentno je da je tekst smislen isto koliko i lupetanje pijanih likova koji loču mlako pivo ispred prodavnice u nekoj selendri. Da bi se argumentovano govorilo o budućnosti nekog proizvoda, potrebno je analizirati tržište, trendove kupovine i još mnogo faktora, a dotični je išao po sistemu 'što na um, to na drum'.
Pojavili su se kvarcni satovi, pa su mehanički preživeli. Pojavili su se i digitalni satovi, koji objektivno imaju preimućstva u odnosu na analogne, pa analogni preživeše. Pojavio se i smart watch, pri čemu ne poričem da ima korisne mogućnosti, ali ručni sat takav kakav jeste je bio i ostaće sasvim praktična sprava. Onaj kome su potrebni elektronski sadržaji koristiće telefon ili kompjuter za ozbiljne aktivnosti, a smart watch takav kakav jeste može samo da služi za čitanje kratkih poruka ili za pregled jednostavnih elektronskih sadržaja.
Isto tako, ne mogu da osporim da se satovi manje proizvode i kupuju, ali srećom, dovoljno su kvalitetni da traju bar malo više od običnog mobilnog telefona, a o primercima koji su preživeli decenije da i ne govorimo. Svaka industrija, uključujući i indusrtiju satova, doživljava uspone i padove, što je sasvim normalno, a važi za sve što čovek može proizvesti - bilo da su u pitanju čačkalice, bilo svemirski brodovi. Osim toga, kvalitet i kvantitet nisu isto. Danas se knjige pišu mnogo više nego pre 100-200 godina, ali je među onima iz tog perioda bilo dosta kvalitetnijih knjiga nego sada. Isto važi i za slikarstvo, muziku i mnoge druge umetnosti i ljudske delatnosti.
Konačno, mislim da je ručni sat pobedio svog džepnog brata i preživeo toliko drugo upravo zbog jednostavnosti i praktičnosti koju nudi.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Hvala druže Nešo. Pozdrav.
PS. Drago mi je da si se javio.
Mišić M.
Bookmarks sajtovi