DW-5600E spada u najjeftinije G-Shock modele. Po meni on ipak ima status kultnog sata, jer je po izgledu i funkcijama najbliži prvom G-Shock modelu predstavljenom 1983. godine. Treba navesti i da je ovaj sat često korišćen među vojnicima, pilotima, pa čak i astronautima. Defitivno zbog velike izdržljivosti, ali i jednostavnosti. Čini mi se da je čak sertifikovan od strane NASA-e za upotrebu u unutrašnjosti svemirskih stanica. (Casio bi to mogao da iskoristi kao opasan marketing, ali čini mi se da to ne radi).
Sat nije velikih dimenzija i veoma lepo leži na ruci, za razliku od novijih G-Shock modela koji su sve veći i sve manje praktični. Kad smo već kod praktičnosti, moram izneti i prvu zamerku. Tasteri su prilično mali i uvučeni. Treba malo privikavanja. Pogotovo gornji levi taster, koji je namerno uvučen više nego ostali, kako ne bi došlo do slučajnog pritiskanja. Ima to i svojih prednosti, tako da ćete teško uspeti da ih zakačite pri nekom udarcu.
Kaiš je udoban i dobrog kvaliteta. Nije ni previše mekan, a ni krut, taman kako treba. Šnala nažalost nije potpisana (očekivano za ovaj cenovni nivo) i nisam siguran da li je izrađena od nerđajućeg čelika.
S druge strane, poklopac sata je izrađen od čelika. Natpisi na njemu prilično su plitko ugravirani, tako da je potrebno malo igranja sa svetlošću kako bi se sve lepo pročitalo.
Osvetljenje displeja je veoma lepa kombinacija zelene i plave boje. (Na fotografiji vuče više na plavu). Traje dve sekunde, a biće upaljeno i sve dok se drži taster.
Na kraju dolazimo do funkcija, kojih nema previše, ali su sve veoma korisne. Zaista je manji broj funkcija po meni još jedan plus za ovaj model. Napredniji G-Shock modeli umeju da budu natrpani sa brdom funkcija, koje će retko ko uspeti da savlada napamet. Tako da uputstvo treba držati pri ruci.
Kod DW-5600 u osnovne funkcije spadaju alarm, tajmer i štoperica. Sve je to osmišljeno tako da se veoma intuitivno koristi. Još jedan plus i veoma korisna stvar je to što se tekuće vreme prikazuje u pozadini i pri korišćenju tajmera ili štoperice. Naravno sat ima još po neku korisnu funkciju, ali ne bih sada zalazio u detalje. Jedna zamerka je i to što se podešavanje može vršiti samo u napred preko jednog tastera, ne i u nazad.
Kao ljubitelj mehanike, i neko ko ne uživa preterano u kvarcnim satovima, moram ipak reći da mi ovaj sat prirasta srcu. Njegova jednostavnost, izdržljivost i pre svega savršena preglednost čine ovaj sat pogodnim za sve prilike i neprilike. Prošao je moj test sa najvišim ocenama!
Bookmarks sajtovi