Već neko vreme želim da kupim zamenu za moj voljeni G-shock koji počiva u hladnim dubinama kanjona Nevidio. Neke varijante za kupovinu G shocka su mi propale, međutim, pre neki dan, špartajući prostranstvima interneta u potrazi za informacijama o Orient Mako XL i Vostok Amfibiji Ministry( čiji prikaz sledi kad stignu), na jednoj berzi natrčim na ovaj Casio. Cena je bila povoljna u odnosu na cene u radnjama i tako..... mali Casio stiže u moje ruke. Kako mi je prethodni sat za mlataranje po šumama i gorama izdahnuo (Canyon CNS-SW 2. Pukao kaiš (koji je jednokratan - ne menja se), a ja ga onda otvorio i...više ne radi), ovaj će mi odlično poslužiti u te svrhe.
Elem, Kućište je plastično (Casio kaže od smole.),crno, sa akcentima u boji aluminijuma,
dimenzije sata su: 51,50mm x 47,60mm x 13,20mm (H x W x D)
Mehanizam: Casio qwartz, modul No. 3157
Staklo: Mineralno
Sat poseduje sledeće funkcije:
Senzor za temperaturu (čiji je opseg: -10 do +60 °C),
digitalni kompas,
5 dnevnih alarma,
štopericu, (sa opcijama merenja vremena po krugu, kao i merenja 1. i 2. mesta)
tajmer, ( 24 časa)
svetsko vreme, (prikazuje vreme u odabranom svetskom gradu ili zoni)
kalendar do 2099. godine,
vodonepropusnost je klasifikovana na 200m (20 bar).
Za čitljivost u mraku se brine iluminator zelenkasto-plavičaste boje. Mali problem u vezi iluminatora je što traje vrlo vrlo kratko (oko sekundu i po). U svakom slučaju, brzo se čovek navikne i ta sekunda je dovoljna da vidite koliko je sati, pri tom, kratko trajanje osvetljenja i štedi bateriju.
Na ruci je vrlo lagan (55gr), udoban i u principu je klasičan Casio uradak - jeftin, solidan, pouzdan (kratko ga imam ali, zaboga, to je Casio)... Manje je debljine nego G-shock i Canyon pa ne zapinje prilikom oblačenja jakne.
Nisam još uspeo da testiram pouzdanost kompasa (mada tu i ne treba očekivati čuda), ali u planu je da SGW-100 iznesem negde u prirodu i napravim uporedni test sa Casio PRT 40 i SUUNTO Core. No, o tom potom...
Termometar radi svoj posao zadovoljavajuće, uz ograničenje koje važi za sve satove sa ovom funkcijom, da se mora skinuti sa ruke da bi očitavao temperaturu okruženja. Možda se kalibrisanjem termometra (da se temperatura tela postavi kao 0°C. Ili tako nekako) može postići da meri i dok je na ruci ali to još nisam probao. A u principu i nije neophodno.
Narukvica mi deluje "plastičnije" nego na PRT 40 i sama šnala je plastična pa to možda može biti problem kada je trajnost u pitanju, ali imajući u vidu cenu, neki kompromisi su morali biti napravljeni.
Ovo je više predstavljanje, tipa:"Na prvi pogled", nego neki kompletan test ali ću dopunjavati ovaj post novim saznanjima u vezi ovog satića....
*Slicice nisu nesto, slikane su Nokiom E 72, devojka mi odnela fotoaparat
Bookmarks sajtovi