Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, u doba hladnog rata i blokovske podeljenosti sveta, SSSR je nastojao da u proizvodnji satova parira tehnički razvijenijem zapadu. Njihov odgovor na rastuću industriju digitalnih LCD satova na zapadu bila je "Elektronika" koju ću vam ovom prilikom predstaviti a koju sam nedavno nabavio.
Kućište sata je masivno dimenzija 37*42*16 mm izliveno od mesinga pa zatim hromirano. Dominiraju oštre ivice koje su precizno izrađene. Pleks staklo je kružnog oblika, debelo, ispupčeno sa hromiranim unutrašnjim prstenom tako da ne izgleda jeftino. Preko LCD displeja nalazi se limeni "cifer" ofarban u maslinasto- zelenu boju koji menja ton u zavisnosti od osvetljenja sa precizno ispisanim nazivim "Elektronika" i "sdelano b CCCR", naravno ćiriličnim pismom.
Displej je četvorocifren kao kod prvih Seiko "digitalaca" sa karakteristično zaobljenim brojevima što ga čini jedinstvenim. Ima dvadeset četvoročasovni prikaz vremana a u ponoć ispiše 24:00 a već sledeće sekunde 00:00.
Narukvica je čelična sa stilizovanim slovom "E" na kopči. Nema mogućnost skraćivanja i izbacivanja linkova ali ima čirok raspon podešavanja na samoj kopči što i nije loše rešenje. Urađena je prilično kvalitetno za tadašnje uslove i ne čupa dlake na ruci. Širine je 22 mm kod lugova a čak 23 mm kod kopčanja pa deluje dosta robusno.
Sve u svemu ceo sat je prilično masivan i težak i stiče se utisak da je proizvođač nastojao da sat ne deluje jeftino.
Što se tiče funkcija, pokazuje sate i minute i ništa više! Nema osvetljenje, alarm, hronograf, datum i druge mogućnosti na koje smo navikli, ali zato koristi dve baterije AG 10 za koje sam čuo da ih "pojede" za mesec dana, pa sam odmah kupio čitavu tablu! To je "rus pravio" pa je nekako i red da puno troši, a performanse...
Sa današnjeg aspekta mehanizam, tj. elektronika deluje praistorijski sa elementima ispisanim ćirilicom i nekom "čudnom plastikom".
Među kolekcionarima retro "digitalaca" na zapadu ovaj model je dosta cenjen zato što je jako redak. Kasniji primerci iz 80-tih i 90-tih godina sa mnoštvom funkcija, melodija itd. su "pravljeni na kilo" pa su i jeftiniji i manje traženi.
Ne znam zašto ali rado nosim ovaj sat i sigurno ću ga ostaviti u svojoj kolekciji da svedoči o nekim davno prošlim vremenima.
bajker71
Bookmarks sajtovi