Odma da se ogradim, ovo recikliram sa našeg foruma pa se ispričavam ako ima previše internih spika, ali u globalu to je to. Eto ne zamjerite.
Oris Diver Date (blue)
Mehanizam:
- automatik Oris 733 (Sellita SW 200)
- 26 rubina
- 28,800 vns
Kučište:
- čelik 316L
- Φ 44mm, visina 12,2 mm
- rotirajući okvir sa 60-minutnim podjelama
- WR 300 m
- safirno staklo sprijeda i mineralno straga
- Super-LumiNova premaz kazaljki i oznaka
Evo citiro sam kolegu Vranu pošto se radi o skoro pa identičnom satu, njegov je crni i kao novi model.
Dakle razlika je u boji lunete i cifera te kopči narukvice.
Ovako, dakle plavi je naravno daleeeeeko lijepši od crnog ( Vraninog ) i to je činjenica kojoj nemam šta dodat.
Razlika u kopči je u tome što kolegin sat ima modernu kopču sa pušerima koja se recimo koristi i kod moje omiljene Omege i na oko je to lijepši i praktičniji sistem kopčanja.
Aliiiiii i puno nesigurnije nego kod klasične kopče, koja ima i dodatnu sigurnosnu kopču ( preklop ) što čovjeku barem prividno daje neku dodatnu sigurnost.
Mene osobno svaki put kad uđem u more sa Omegom koja također nema taj mali sigurnosni factor, opere takova paranoja da mi sat bude skliznuo sa ruke da to granići sa patološkim slučajem.
Mehanizam koji pokreče ovaj sat je Oris 733, kolega je već napisao, radi se o baznoj Selliti SW200 što je u naravi patent Eta 2824 koji je sellita preuzela od Ete i ponudila kao alternativu za sve proizvođaće izvan Swatch grupe koji su po svim najavam trebali ostat bez Etinih proizvoda.
Tim putem je Sellita našla svoje mjesto na tržištu te se prometnula iz Etinog koperanta koji je za Etu radio završna ukrašavanja i sitne završne radove na Etinim proizvodima u samostalnog proizvođaća sa ponudom od nekoliko mašina spremnih da preuzmu dio kolaća koji je Eta ostavila na stolu.
Što je na stolu to je ponuđeno, tako nekako ide narodna dosjetka….
Dimenzije sat su 44mm x 12,2mm, ali sat definitivno na ruci ne izgleda kao klasična 44mm promjera i to iz jednostavnog razloga.
Naime kučište je oblika okrenutog tanjura. Sat ima 44mm promjera na dnu kučišta tako da se taj promjer od 44mm uopće niti ne vidi.
Opet budem napravio malu usporedbu.Ovaj Oris vizualno na ruci djeluje kao 41mm, zapravo čak izgleda nešto manji od Seamastera mada u naravi nije, jer Omega ima svega 41mm promjera. Da još dodam podatak, radi se o luneti od 120 klikova.
Iluminacija je o.k. sat je lijepo čitljiv i pregledan u mrklom mraku.
Evo slika. Lijevo Omega, desno Oris.
Omega svjetli kao što vidite i iz ovakove loše slike, ipak malo jaće, ali ajmo to prepisati
velićini markera.
Na omegi su markeri osjetno veći.
Eto toliko od mene.
Bookmarks sajtovi